Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

12. 07. 2022. 12:38 >> 13:26
2

ABAZOVIĆ IZ ZAGREBA

"Ne otvaramo, već zatvaramo crkvena pitanja"

Premijer Dritan Abazović kazao je da vlada na čijem je čelu ne otvara, već zatvara crkvena pitanja u Crnoj Gori, te da će, kad ono bude riješeno, jedini fokus biti na zajedničkoj evropskoj budućnosti.

On je na pres konferenciji s hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićem rekao da je prioritet Crne Gore evropski put, a da bi se on ostvario, nijedno pitanje ne bi trebalo da mu bude prepreka.

"Mi ne otvaramo crkvena pitanja, nego ih zatvaramo. Ona su otvorena prije deset godina. Dakle, ne otavaramo ih. Nego ih zatvaramo. Kad ih zatvorimo, jedini fokus biće zajednička evropska budućnost", rekao je Abazović, poručujući da je Temeljni ugovor u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Abazović je saopštio da svaki akt, bilo da je riječ o zakonu ili ugovoru, može biti provjeren na Ustavnom sudu.

"Lično mislim da ovdje nema ništa sporno, ali nijesam neko ko bi osporavao pravo ili mogućnost pravnog testa", rekao je Abazović, navodeći da to pitanje nije toliko značajno za građane Crne Gore.

Smatra da je najpametnije na to pitanje staviti tačku, pa da onda fokus bude na poglavljima 23 i 24, što otvara mogućnost zatvaranja ostalih pregovaračkih poglavlja.

Govoreći o Temeljnom ugovoru koji je Hrvatska potpisala sa SPC, Plenković je rekao da je to pitanje riješeno prije 20 godine, u vrijeme vlade Ivice Račana, te da nije bilo dovedeno u kontekst pregovora s EU.

"Ne sjećam se da je ikad iko to spomenuo. Što se tiče situacije u Crnoj Gori, i koliko je to pitanje važno, mislim da je to prije svega unutrašnja stvar Crne Gore, i način da političke prioritete, koje je koalicija koja podžava Abazovića dogovarala, kad je formirana vlada, a kako će to biti pojašnjeno građanima Crne Gore, to je zadatak predsjednika Vlade Crne Gore", rekao je Plenković.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније