Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

04. 08. 2022. 14:09   >>  14:06 1

SD

"Za 100 dana uradili smo više za bolji standard građana nego Vlada"

Socijaldemokrate Crne Gore istakle su da su u prethodnih sto dana, odnosno od formiranja 43. Vlade, predložili više inicijativa koje su usvojene, nego Vlada i parlamentarna većina. Imali su, kako naglašavaju, sedam zakonskih i sedam skupštinskih inicijativa, koje su bile usmjerene na poboljšanje životnog standarda građana.

"Podnijet je amandman da smanjenje akciza na gorivo bude 50% i on je usvojen. Podnijet je i amandman da se definiše lista proizvoda čije se cijene mogu ograničiti (prehrambeni artikli, sredstva za ličnu higijenu, dječija hrana i oprema, sredstva za ogrijev, kućna hemija, i dr.), koji je takođe usvojen. Inicirali smo i da država definiše mehanizam za praćenje smanjenja cijena usljed smanjenja PDV-a na određene proizvode, što je prihvaćeno. Predložili smo i dopune Zakona o akcizama kako bi se zašitila konkurentnost domaćih kompanija kroz izuzeće obračuna akciza na ambalažu-prihvaćeno takođe", navodi se u saopštenju.

Predložili su i da Skupština donese zaključak kojim poziva Vladu da bez odlaganja definiše listu proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, što je usvojeno. Predložili su i da Skupština donese zaključak kojim poziva Vladu da pripremi program subvencija za one privredne subjekte koji će pomenutim mjerama biti pogođeni, radi zaštite njihove konkurentnosti, što je takođe usvojeno.

"Predložili smo izmjene Zakona o PDV-u kako bi se PDV na hljeb smanjio sa 7 na 0 odsto, što je usvojeno. Inicirali smo i da Vlada da finansijsku podršku izgradnji zgrade za penzionere u Podgorici, što je takođe usvojeno. Za mlade je od posebnog značaja to što smo predložili izmjene Zakona o stručnom osposobljavanju kako bi se mjesečne naknade korisnika povećale na 450 eura. Takođe, predložili smo izmjene Zakona o visokom obrazovanju, čime su značajno povećani krediti i stipendije. Oboje je usvojeno. Tu nijesmo stali već smo predložili izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u cilju povećanja najnižih penzija od 1. septembra, usvojeno, a predložili i da Vlada predloži dinamika daljeg povećanja svih penzija od 1. januara što je takođe usvojeno", navode u SD-u.

Dodaju i da su inicirali saslušanje nadležnih u zdravstvu i finansijama povodom održanja finansiranja zdravstvenog sistema, te inicirali saslušanje nadležnih iz resora rada i socijalnog staranja povodom kašnjenja isplata subvencija u zapošljavanju lica sa invaliditetom, što je takođe prihvaćeno.

"Za sve to vrijeme Vlada nije predložila niti jedan zakon u pravcu poboljšanja, odnosno zaštite ozbiljno ugroženog standarda većine građanki i građana.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније