Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

05. 09. 2022. 18:15 >> 20:09
6

INTERVJU: MIODRAG LEKIĆ

"Dogovor moguć, uradimo ono što čini čitav demokratski svijet"

Posljednji je čas da se poslije nevjerovatnih eksperimenata sa dvije vlade "drznemo" i uradimo ono što čini čitav demokratski svijet. Da se konstituišu organi vlasti na osnovu posljednjih izbora i rezultata na njima, poručio je u intervjuu za Portal RTCG poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić.

Govoreći o sjutrašnjem sastanku lidera većine od 30. avgusta 2020., Lekić je rekao da je zasad uzet pravac prema rješenju koje je, po većinskoj reakciji javnosti, obradovalo građane. 

  • Kakve sada na raspolaganju ima opcije većina od 30. avgusta 2020.godine, obzirom da je za sjutra najavljen novi sastanak partijskih lidera?

- Prilično se kasni, zapravo posljednji je čas da se poslije nevjerovatnih eksperimenata sa dvije vlade "drznemo" i uradimo ono što čini čitav demokratski svijet. Da se konstituišu organi vlasti na osnovu posljednjih izbora i rezultata na njima. Da oni koji su birani od građana preuzmu odgovornost za vođenje države.

Dogovorom prije tri dana napravljen je značajan, ipak početni korak. Ovoga puta bez spoljnih, pravno-ustavno gledano neregularnih formacija različitog tipa, prethodno umiješanih u sastavljanje eksperimentalnih vlada i ukupnog sistema vlasti.

  • Pregovori se nastavljaju? 

- Sada se proces, konačno regularan, nastavlja. U vrlo kratkom vremenskom roku. Sljedeća faza, već sjutra, je odlučujuća. Ponovo je na ispitu odgovornost, ta suštinska odredba javnog djelovanja. Treba vjerovati da neće prevladati dvije latentne, obje provincijalno-kalkulantske tendencije.

Da se umjesto preuzimanja odgovornosti, na osnovama ispoljene volje građana i saopštenih programa pristupi miniranju konstituisanja regularne vlasti. Recimo, izazovom neodgovorne svijesti i težnji da se u nekom nekontrolisanom stanju partijskih kalkulacija, egoizma i kadrovskih halapljivosti traži dio "svog plijena" - kao nešto značajnije od opšteg interesa.

Drugo, da se takođe nedoraslo i provincijski potpadne pod operativni uticaj sa neke strane. Ako su takve operacije do sada lako prolazile, ovoga puta neće, bar ne lako. Raspravili bismo to javno, s pravom argumentovanog otpora tendencijama neokolonijalnih uticaja i domaće protektoratske svijesti.

Sa osvrtom na konkretne moguće protagoniste specijalnih misija i njihovog takođe potencijalnog kompromitovanja svojih zemlja.  Sa našom jasnom otvorenošcu za međunarodnu saradnju na osnovu principa međunarodnih odnosa, prava, i ozbiljno preuzetih obaveza u dogovorenim savezništvima.

Dakle, to su dvije moguće prepreke za konstituisanje vlasti na osnovu jedino poznatog demokratskog postulata - volje građana na izborima.

  • To znači da ste optimista po pitanju konačnog dogovora? 

- Rekli smo na poslednjem sastanku, ja vjerovatno pretjerano više puta ponavljao - da svako svojim odlukama i ponašanjem preuzme javnu odgovornost za ishod konačno demokratske i legitimne inicijative. Tako će jedino sve biti jasno. Da li je dogovor do kraja moguć, zapravo da li postoji zrelost sastava o kojem je riječ.

Za sada je uzet pravac prema rješenju koje je, prema većinskoj reakciji javnosti, obradovalo građane.

Treba pažljivo, upravo od strane javnosti pratiti što se dešava, kao i sve aktere u ovoj, vjerujem, mogućoj misiji.

Ponavljam, jedinoj regularnoj.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније