Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

05. 10. 2022. 17:08   >>  17:08

MAŠKOVIĆ SAOPŠTIO

Institucije odlučne da ostvare kredibilne rezultate

U skladu sa novom metodologijom koju je Crna Gora prihvatila, naš ključni prioritet ostaje postizanje mjerljivih rezultata u poglavljima 23 i 24, uprkos aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, poručio je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova  Aleksandar Mašković.

On je na otvaranju sastanka Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku istakao da su predstavnici nadležnih institucija odlučni da unaprijede stanje u oblastima koje su predmet ovog Pododbora, ostvarujući kredibilne rezultate na terenu.

"Uz podršku EU, posebno kroz finansijsku podršku u okviru IPA II i IPA III perspektive, kao i kroz Horizont 2020 i Horizont Evropa program, siguran sam da u narednom periodu možemo učiniti još bolje stvari“, kazao je Mašković.

On je istakao da u navedenim oblastima postoje mnogi izazovi te da je jako važno unaprijediti politiku ulaganja u ljudske kapacitete, posebno pružajući mladim ljudima mogućnost učenja i specijalizacije i na taj način ih zadržati u Crnoj Gori.

Šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR), Majkl Miler, koji je predsjedavao sastankom u ime Evropske komisije, kazao je da su promjene na geopolitičkom planu imale negativan uticaj i na Crnu Goru, ali da one ujedno predstavljaju i osnažen zamah za proces pristupanja.

U tom kontekstu je podsjetio da je predsjednica EK, Fonder Lajen, u govoru o stanju Unije prošlog mjeseca, ponovila posvećenost politici proširenja i, podsjetio na važnost usklađenosti Crne Gore sa sankcijama koje su uvedene Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Miler je ukazao na značaj politika koje se tiču ovog Pododbora - obrazovanje, nauka, zapošljavanje, socijalno staranje, te informatičko društvo i mediji, i  naglasio da će 2023. godina biti godina vještina.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Edina Dešić je istakla da je Vlada snažno posvećena i odgovorno radi na unapređenju stanja u oblastima ljudskih resursa, obrazovanja, kulturne saradnje i omladinske politike, nauke, istraživanja i inovacija, socijalne saradnje, socijalnog dijaloga, socijalne zaštite i inkluzije, romske populacije, rodne ravnopravnosti, kretanja radnika, informacionog društva i medija.

„U periodu između dva pododbora napravili smo određene pomake u navedenim oblastima u pogledu usklađivanja sa pravnom tekovinom EU. Takođe, dijelimo zajedničku viziju sa našim partnerima iz EU o važnosti mladih u izgradnji bolje budućnosti – one koja je  inkluzivnija, digitalnija i zelenija. U tom pravcu podržavamo učešće i dijalog mladih, zapošljavanje i preduzetništvo mladih, kao i zelenu tranziciju i digitalizaciju kroz Program garancije za mlade“, kazala je Dešić.

Predstavnici crnogorskih institucija su na sastanku predstavili postignute rezultate tokom prethodnog perioda, tekuće kao i planirane aktivnosti u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU i jačanja administrativnih kapaciteta, učešća u projektima i njihovu realizaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније