Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

22. 10. 2022. 19:24 >> 23:53
4

HRVATSKO MINISTARSTVO

"Najava uklanjanja ploče u Morinju ne smije obeshrabriti Hrvate"

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova saopštilo je da najava uklanjanja spomen-ploče u Morinju ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori i poručilo da pozdravlja inicijativu i postavljanje te spomen-ploče, kao veliki korak za jačanje dobrosusjedskih odnosa i suočavanje s prošlošću. Iz hrvatskog ministarstva navode da su dvojica do juče ministara Ranko Krivokapić i Raško Konjević argumentovali ispunjenje svih zakonskih uslova za postavljanje ploče.

"Nedavni događaji politizovanja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva obrane Crne Gore 10. oktobra 2022., ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori", naveo je MVEP, prenosi HRT.

Ovaj čin, dodaje se, samo je nastavak komemoracije kada su prošle godine hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov tadašnji crnogorski ministar Đorđe Radulović zajednički obilježili trideset godina od formiranja logora.

"Pozdravljamo ovogodišnju inicijativu i realizaciju postavljanja spomen-ploče, koja je veliki korak za jačanje dobrosusjedskih odnosa i gradnju mostova prijateljstva, te suočavanje s prošlošću. To je ujedno civilizacijski čin i kulturološka gesta, ispravni put prema evropskoj porodici kojoj Crna Gora i pripada. U skladu sa univerzalnim vrijednostima, ovo je nedvosmisleno jasan putokaz Crne Gore za snaženje evropske perspektive, kao i primjene evropskih vrijednosti i načela međunarodnih konvencija. Jednako tako, to je važan čin priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime agresora", ističe MVEP.

U saopštenju se dodaje da je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odlučio podnijeti ostavku na dužnost ministra tehničke Vlade Crne Gore, ističući da su "čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važniji od svih privilegija".

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније