Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

31. 10. 2022. 14:33 >> 15:29
7

ANALIZA CEDEM-A

Od 2007. podrška DPS-u pala za 16%, SPC dobila na snazi

Od 2011. do danas smanjuje se procenat građana Crne Gore koji kažu da se zemlja kreće pravim putem i povećava procenat onih koji smatraju da se zemlja kreće pogrešnim putem, pokazala je analiza CEDEM-a.

Sa ciljem analize trendova političkog javnog mnjenja, CEDEM je objavio analizu „Gdje je crnogorsko društvo 16 godina od obnove državne nezavisnosti?“ u kojoj se analiziraju trendovi ključnih indikatora koji su informativni u društvenom i političkom smislu, a ne da se, kako navode, sistematski i deskriptivno analiziraju svi podaci kojima raspolažu.

“Od 2011. godine procjena pozitivnog smjera se smanjila za preko 26%, a procenat onih koji kažu da se zemlja kreće pogrešnim smjerom povećan je za gotovo 30%”, navode u CEDEM-u.

Dodatno, nalazi u vezi sa partijskim preferencijama, koji predstavljaju drugi osnovni indikator koji ispituju, pokazuju da, kumulativno posmatrano, DPS danas ima oko 10% manje glasova nego što je to bio slučaj u prvom istraživanju obavljenom 2007. godine.

“Paralelno, prosrpske partije su ojačale za oko 7%, a građanske partije takođe bilježe rast za oko 6%, dok je referentna rastuća vrijednost za manjinske partije nešto preko 3%”, navodi CEDEM.

Kako kažu, broj apstinenata se smanjio za preko šest odsto.

“Drugim riječima, trend jednostavno ukazuje na volatilnost koja se može iskazati na sledeći način: 10% glasača DPS-a su „prešli“ u građanske i manjinske partija, a 6% apstinenata su postali glasači prosrpskih partija. Dakle, kumulativno uzevši, tj. ako uporedimo poslednji i prvi talas istraživanja, od februara 2007. godine DPS je na gubitku od preko 16%, dok su sve ostale kategorije u porastu, i to: prosrpske partije za preko 5%, građanske za preko 7% i manjinske za manje od 4%”, pokazala je analiza CEDEM-a.

Kažu kako je jako je važno analizirati promjene kada je riječ o opredijeljenim glasačima od izbora 2020. godine do danas.

“U tom smislu, bilježi se veoma blagi pad DPS-a u ukupnom broju glasača, ali se usljed smanjene apstinencije ovaj pad značajno negativnije odražava na njihov rejting. Veliki broj nekadašnjih apstinenata je „ušao“ u biračko tijelo, te se smanjenjem apstinencije značajno povećava procenat podrške prosrpskim partijama”, poručuju iz CEDEM-a. 

Sljedeći indikator koji su pratili jeste stav prema EU integraciji.

Podaci ukazuju na stabilnu i snažnu podršku EU integracijama među glasačima DPS-a, manjinskih i građanskih partija.

“Sa druge strane, imamo blagi pad podrške među apstinentima i značajan pad podrške među prosrpskim glasačima, i sve to, naravno, ako se uporedi prvi i poslednji talas istraživanja. No, valja primetiti da ova mjerena vrijednost, bez obzira na poslednji regresivni talas, ukazuje na to da je preko 20% veći broj prosrpskih glasača koji podržavaju EU u odnosu na avgust 2020. godine. Drugim riječima, među prosrpskim glasačima nakon pada DPS-a je značajno povećana podrška EU integraciji”, stoji u analizi CEDEM-a.

Kada je riječ o NATO integracijama, podrška je značajno povećana u prethodnih 15 godina. 

“Podaci pokazuju da je danas 13% više onih koji podržavaju NATO nego što je to bio slučaj u prvom istraživanju 2007. godine. Broj onih koji su protiv NATO je smanjen za oko 3%, ali je zato značajno smanjen i broj onih koji nemaju stav. Takođe, podaci pokazuju da je nakon izbora u avgustu 2020. godine, značajno povećan rast podrške NATO, i to ako se uporede izbori u 2020. godini i mjerene vrednosti s kraja 2021. godine, govorimo o rastu podrške od oko 20%”, navodi CEDEM.

Jedan od značajnih indikatora koji CEDEM kontinuirano, ali ne u svakom talasu, prati jeste i oslonac u spoljnoj politici.

“Podaci pokazuju da je, posmatrano u cjelokupnom periodu, za preko 4% smanjen procenat građana koji smatraju da se Crna Gora u spoljnoj politici treba oslanjati na EU, a za gotovo 16% je smanjen broj onih koji smatraju da oslonac treba tražiti u Rusiji, dok je procenat onih koji kao prvog spoljnopolitičkog partnera vide SAD veoma malo povećan (nešto preko 2%)”, navodi CEDEM. 

Broj onih koji pripadaju SPC veći 20%, podrška CPC u padu

CEDEM je dao i pregled pripadnosti crkvama/konfesijama kroz vrijeme.

“Podatak jednostavno ukazuje da je procenat onih koji su islamske i katoličke vjeroispovijesti stabilan, dok se kumulativno linearno povećavao broj onih koji kažu da pripadaju SPC i smanjivao broj onih koji kažu da pripadaju CPC. Podatak jednostavno ukazuje da se u pravoslavnom korpusu procenat onih koji kažu da pripadaju SPC povećao za 20%, dok se za referentni procenat smanjio procenat onih koji kažu da pripadaju CPC. Drugim riječima, SPC je vremenom dobijala na snazi”, pokazala je analiza CEDEM-a. 

Kada je riječ o prioritetima vanjske politike, podaci ukazuju na to da je zapadna orijentacija u Crnoj Gori dominantna u odnosu na nezapadnu - više nego dva puta je više građana koji su zapadno orijentisani, u odnosu na one koji su nezapadno orijentisani. 

“Kada je riječ o mješovitom tipu, mjerimo blago povećanje od oko 3%, dok je onih bez orijentacije kumulativno manje za gotovo 9%. Poslednji indeks koji pratimo tiče se procjene značaja ključnih reformskih poteza koje treba sprovesti u zemlji. U tom smislu, depolitizacija javne uprave i borba protiv korupcije prepoznati su kao najvažniji prioriteti u okviru reformskog procesa”, navodi se u analizi CEDEM-a.

Analiza CEDEM-a je, kako kažu, dio projekta “Vox Populi – Implementation of better choices”, koji je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Italije u okviru poziva “Bando Balcani”.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније