Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

02. 11. 2022. 14:01 >> 14:59
1

TEHNIČKI PROBLEMI

U ministarstvima i dalje ne rade računari

U Ministarstvu sporta i mladih od 20 kompjutera juče nije radio nijedan, saopštio je to na sjednici Vlade resorni ministar Vasilije Lalošević. I Biljana Šćepanović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja, kazala je ni da u njihovom ministarstvu računari nijesu u funkciji, kao ni službeni mejlovi, a da ne mogu da pristupe ni zvaničnom sajtu.

Lalošević je zatražio da se se napravi ad hoc grupa koji će reagovati interventno, budući da se kasni se sa rokovima za dostavljanje zvaničnih podataka. Saopštio je da je Afencija za sprečavanje korupcije tražila informacije zbog čega nijesu postavljene analitičke kartice, te da zbog objektivnih tehničkih okolnosti nijesu mogli da odgovore tom zahtjevu.

Državni sekretar Ministarstva javne uprave, Agron Camaj, kazao je na sjednici da će od iduće sedmice cjelokupni sistem biti u funkciji. Najavio je i formiranje Direkcije za informacionu bezbjednost kao i novi Zakon o informacionoj bezbjednosti, čime će, kako je rekao, informacioni sistem biti zaštićen i napredniji.

Camaj je kazao da je tokom sajber napada, koji su počeli na vladin server u avgustu, kriptovano 17 informacionih sistema u deset institucija. Naveo je da je od 2.471 računar koji treba reinstalirati, završena instalacija na njih 1.059, dok je 909 uključeno u domen.

Kazao je i da određeni broj državnih institucija, među njima MUP i Ministarsvo finansija, nijesu uspjeli da izvrše reintalaciju računara zbog obaveza koje su imali oko izbora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније