Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

09. 11. 2022. 14:44 >> 16:12
2

ABAZOVIĆ

"Crna Gora nije u vanrednom stanju, pitanje Ustavnog suda riješiti 22. novembra"

Crna Gora nije u vanrednoj situaciji, a u destabilizaciju je guraju samo one strukture koje više nemaju podršku građana Crne Gore, saopštio je danas premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

"Ovu situaciju treba da riješimo na demokratski način i moj apel prema DPS-u je da 22. decembra izglasamo makar jednog sudiju Ustavnog suda, a volio bi da to kompletiramo", kazao je Abazović.

Odgovarajuću na pitanja novinara, istakao je da je jedina relevantna insttucija za ocjenu ustavnosti je Ustavni sud.

"Mislim da nije korektno da se ulazi u tumačenja ustavnosti. Poruka koju ozbiljno treba da shvatimo je deblokada Ustavnog suda, i priliku za to imamo 22. Tada ćemo vidjeti ko je za evropsku Crnu Goru, ko nije", naveo je premijer.

Abazović je istakao da nije mogao da zaključi šta je stav DPS-a, sem da postoji volja za dogovorom.

"Jeste malo čudno, Đukanović poziva na proteste - ne dolazi na proteste, Đukanović poziva na dijalog - ne dolazi na dijalog. Ali, ne treba se baviti formalnostima, već suštinom", poručio je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na kandidate za sudije Ustavnog suda:

"Za četiri kandidata se nije čulo nešto što bi značilo njihovo osporavanje, 19 ih je bilo na zadnjem konkursu, ne znam gdje mislimo da pronalazimo ljude", kazao je Abazović i istakao da DPS opstruira izglasavanje jer slabi njihova podrška.

Na pitanje kako komentariše to što pojedine kolege iz parlamenta traže da se postupak izbora sudija Ustavnog suda vrati na početak, on je odgovorio da bi, ako bi se vratilo na početak, to oduzelo makar još dva mjeseca.

Abazović je, odgovarajući na pitanje da li će URA podržati izmjene Zakona o predsjedniku ako sudije Ustavnog suda ne budu izabrane 22. novembra, rekao da mišljenje o ustavnosti određenog akta može da da samo Ustavni sud.

"Možemo da damo stav, ali svoj pečat daje ta institucija", dodao je Abazović.

On je kazao, da osim u jednom tvitu koji je krajnje individualan, nije čuo od evropskih zvaničnika da su izmjene Zakona o predsjedniku neustavne.

"Zabrinutost je nešto drugo, i ja to poštujem. Zabrinuti smo za mnoge stvari, ali nije korektno da neko ulazi u tumačenje ustavnosti, a da za to nije nadležan.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније