Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

19. 11. 2022. 13:49   >>  20. 11. 2022. 07:06 4

ABAZOVIĆ NA SAMITU

"Članstvo u Frankofoniji omogućilo bi brojne političke i ekonomske benefite"

Radićemo intenzivno na tome da postanemo pridruženi član Frankofonije jer će nam to omogućiti brojne političke, ali i ekonomske benefite, poručio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji prisustvuje 28. Samitu Frankofonije u Đerbi.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo što predstavljam Crnu Goru na samitu Frankofonije u Tunisu. Ovo je jako značajno za našu državu iz razloga što je 88 država svijeta prisutno", naveo je Abazović.

Naglasio je da je cilj da Crna Gora dobije podršku za kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2026. godine.

"S obzirom da je ovdje faktički pola svijeta, mislim da ovakve stvari povećavaju vizibilnost Crne Gore i omogućavaju da ona poruka koju želimo da pošaljemo, a to je poruka mira saradnje, ekonomskog progresa, zaista dopre do ljudi", kazao je on.

Kako je poručio Abazović, i na bilateralnom nivou treba iskoristiti mogućnost da sa brojnim premijerima i predsjednicima država dođe do konkretnih ekonomskih benefita.

"Već smo se sreli sa premijerima Belgije, Luksemburga, nadam se da ćemo u toku dana imate i bilateralne susrete sa premijerom Jeremenijom, sa predsjednicima Tunisa i Francuske koji je ovdje glavni gost", poručio je on. 

Kako je kazao, smatra sasvim opravdanim da Crna Gora još snažnije zakorači u Frankofoniju i da pređe narednu stepenicu.

"Naredna stepenica je da budemo pridruženi član, a očekujemo da, kada zadovoljimo sve kriterijume, postanemo punopravan član. Imamo ambiciozan plan za naredni Samit i vjerujem da, uz diplomatsku mrežui i našeg ambasadora, možemo učiniti dosta toga", zaključio je Abazović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније