Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

23. 11. 2022. 11:28 >> 11:29

DEŠAVANjA U ŠAVNIKU

CDT: Država nije u stanju da sprovede izbore

Crna Gora je dostigla novi nivo krize demokratije - državni organi nijesu u stanju da do kraja sprovedu izborni proces, poručila je Milena Gvozdenović, zamjenica programskog direktora CDT-a.

“Nakon svih manjkavosti izbornog procesa, neodgovornosti institucija i partija koje ga kreiraju i u njemu učestvuju, građani su dovedeni u situaciju da se glasanje u Šavniku po šesti put ponavlja, da u tri opštine nijesu proglašeni konačni rezultati izbora, dok su u nekim opštinama rezultati proglašeni iako postoje žalbe pred Ustavnim sudom koji nije funkcionalan”, navodi Gvozdenović.

Jasno je, navodi Gvozdenović, da je to posljedica neodgovornog ponašanja partija.

“Zbog toga imamo nezabilježen izborni proces – počevši od neustavnog odlaganja lokalnih izbora, preko prekrajanja izbornih jedinica, proglašenja nezakonitih izbornih lista, sve do scena nasilja na ponovljenom glasanju u Šavniku”, ističe Gvozdenović.

Kako podsjeća odlukom Ustavnog suda odlaganje lokalnih izbora proglašeno je neustavnim, pa lokalne vlasti u opštinama gdje izbori nijesu proglašeni i dalje djeluju bez ustavnog legitimiteta već pola godine.

“To može potencijalno dovesti u pitanje sve odluke koje oni donose, što obim ovog problema i svojevrsne institucionalne opstrukcije čini znatno ozbiljnijim. I Upravni sud zauzeo je pravni stav da je ponovnim izborom gradonačelnika Podgorice stvoren opasan presedan, s obzirom da je biran u dva mandata od strane odbornika jednog saziva”, navela je Gvozdenović.

Ona poručuje i da se rješenje za ovu situaciju nalazi u rukama poslanika.

“Imajući u vidu njihovo otvoreno postupanje u skladu sa partijskim interesima, to nije neka dobra vijest. Naš 81 poslanik/ca imaju mogućnost da prekinu ovu agoniju tako što će izabrati sudije Ustavnog suda, ali po svemu sudeći oni to ne žele. Umjesto toga, nude nam sve “kreativnije” i “zanimljivije” izgovore”, upozorava Gvozdenović.

Iz problema koji već sedmicama traje u Šavniku, kako ističe, više niko ne vidi izlaz.

“Na jedno kršenje zakona se odgovara novim, i tako je beskonačni izborni proces u ovom gradu postao svojevrsni perpetuum mobile bezakonja. Tužilaštvo ovim povodom ima pune ruke posla, imajući u vidu da je za pet sedmica koliko traje pokušaj sprovođenja izbora u ovoj opštini, formirano preko 30 predmeta zbog sumnje na krivična djela protiv izbornih prava, napada na službeno lice, ugrožavanje sigurnosti i nezakonitu promejnu prebivališta. Ako se ne zna izlaz, zna se uzrok - propuštanje parlamenta da kroz izbornu reformu omogući održavanje svih izbora u jednom danu”, ističe Gvozdenović.

U međuvremenu, kako ističe Gvozdenović, dugo očekivana završna mjerila u pregovorima sa EU niti ko pominje, niti im se iko više nada.

“I to je posljedica toga što su partije prevarile i birače i međunarodne partnere i nijesu sprovele izbornu reformu. Izvor legitimiteta svake vlasti su demokratski i fer izbori, ipak ovdje se “pravila igre” odavno ne poštuju, pa su se problemi u funkcionisanju države toliko nagomilali da se vrlo jasno vide iz Brisela, a i dalje. Na žalost naših partija, Evropska unija ne nagrađuje kreativnost u tumačenju ustava i zakona niti talenat u traženju pravnih praznina. To su trenutno jedine kategorije u kojima Crna Gora može da se takmiči za titulu lidera”, zaključila je Gvozdenović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније