Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

23. 11. 2022. 12:30   >>  13:50 9

JOKOVIĆ PORUČIO

"Vjerujem da će Vlada potpisati pristupanje Otvorenom Balkanu"

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković istakao je da vjeruje da će Vlada Crne Gore potpisati pristupanje Otvorenom Balkanu, te da se teži dobrim odnosima sa zemljama u regionu. Kazao je i da će predsjednica Skupštine Danijela Đurović možda već u januaru-februaru raspisati predsjedničke izbore.

"Oni koji pričaju da se pravi Velika Srbija ili Velika Albanija, znamo da nije ni jedno ni drugo. Ovo je prvenstveno ekonomska tema. Šarl Mišel nam je rekao da je to dobra ideja, da je to dopuna Berlinskog procesa. Gabrijel Eskobar je rekao da je Otvoreni Bakan treći stub američke politike na Balkanu. Varhelji je rekao da bi Crna Gora trebalo da pristupi toj inicijativi", istakao je lider SNP-a na konferenciji za medije. 

Dodao je da žele da Crna Gora bude dio EU, ali i da isto tako teže ka dobrim odnosima u regionu. 

Popis prioritet

Joković je naveo da je popis stanovništva jedan od prioriteta 43. Vlade i istakao da on biti usvojen većinom u Parlamentu. 

"Svi gledaju kako će se ko izjasniti, to je bitno, ali su suština i druge teme - koliko ima domaćinstava, koliko se mladih iselilo, koliko djece se upisalo u školu... Mi se zalažemo da svakih deset godina bude popis, jer je to evropski standard", naveo je Joković.

Takođe, Joković je naveo da je Zakon o porijeklu imovine jedno od obećanja SNP-a.

Joković je kazao i da će predsjednica Skupštine Danijela Đurović možda već u januaru-februaru raspisati predsjedničke izbore, a da će parlamentarni doći 2024. 

Na konferenciji je kazao da se SNP zalaže da se izaberu četiri sudije, kako bi Ustavni sud djelovao u punom kapacitetu.

"Mi biramo kredibilne sudije, koje su dokazale da mogu da iznesu i budu sudije Ustavnog suda", istakao je i dodao da u DPS-u ne mogu da se naviknu da su opozicija i da nova parlamentarna većina može da izabere te sudije. 

Zanimljivo je, dodaje, da samo dva politička subjekta traže da izbori budu što prije - Pokret "Evropa sad" i DPS. 

"Mene i te kako intrigira zašto DPS traži izbori. Kako je Pokret Evropa sad postao vlast? Glasovima SNP, GP URA, DF-a i Demokrata."

O Šavniku: Najbolje da Vlada donese neke mjere

Istakao je da je i razočaran dešavanjima tokom lokalnih izbora u Šavniku.

"Bivši predsjednik opštine je uvidio da gube izbore, pa su posegli za prevarom. Poštujem borbu Durmitoraca da se izbore da samo oni koji žive tamo imaju izborno pravo. Bilo bi najbolje da Vlada donese neke mjere, jer se ovako izbori neće završiti", kazao je predsjednik SNP-a na konferenciji za medije.

Naveo je i da je u nedjelju bio u štabu koalicije u tom gradu, te da ga je "zbog toga napao predsjednik Opštine Šavnik".

"Svaki put ću otići ako budem imao vremena i dati podršku da se ne dozvoli glasanje izbornim turistima. Imamo trenutno za dva mandata više od DPS-a", poručio je on.

"Stopirana ilegalna eksploatacija šljunka"

Joković se i osvrnnuo ilegalno eksploatisanje šljunka iz korita rijeka u Crnoj Gori, s fokusom na Moraču.

"Desilo se što niko nije želio, dvije trećine vode izvorišta Bolje sestre izgubilo se zbog eksploatacije šljunka", rekao je on i dodao da je ustanoljeno da je preko  300 hiljada kubika ilegalno eksploatisanog pijeska.

Poručio je da je sve stopirano, te da se nada da "eksploatacije šljunka više neće biti".

Joković o Zeti: Bićemo u vlasti ako budemo pozvani

Na pitanje o Zeti, Joković je kazao da, prema njegovim informacijama, nije došlo do dogovora između Demokrata i DF-a. 

"Što se tiče SNP-a, učestvovaćemo ako budemo pozvani, a znate da SNP nikada nije ništa posebno zahtijevao", naveo je on. 

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније