Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Radio Crne Gore ]

24. 11. 2022. 16:25 >> 16:25

POSTIGNUT DOGOVOR

Biće formirana nova vlast na Žabljaku, Žugić predsjednik opštine

Durmitorska inicijativa, Demokratska Crna Gora, Demokratski front i Prava Crna Gora sa 17 odbornika činiće skupštinsku većinu u novom sazivu Skupštine opštine Žabljak. U ovom sazivu lokalne skupštinem Durmitorska inicijativa imaće šest odbornika, Demokratski front i Demokrate po pet a Prava Crna Gora jednog odbornika. Informaciju o fomiranju vlasti saopštio je nosilac liste Durmitorska inicijativa Radoš Žugić, kome je pripalo mjesto predsjednika te opštine.

Novu većinu u Skupštini opštine Žabljak činiće četiri stranke koje su na minulim izborima osvojile 17 od 30 odborničkih mjesta koliko ima Skupština opštine Žabljak.

Ono što je načelno dogovoreno je na prvom sastanku ostalo do kraj - da Durmitorskoj inicijativi pripada mjesto predsjednika Opštine, Demokratskom frontu predsjednika Skupštine, a Demokratama potpredsjednika Opštine.

Iako su tri liste Durmitorska inicijativa, Demokratski front, i Demokrate imali prostu većinu od 16 odbornika u pregovore su bili uključeni i Socijalistička narodna partija sa tri i Prava Crna Gora sa jednim odbornikom.

"Prava Crna Gora će biti dio vlasti dok SNP neće, jer nije udovoljeno njenom zahtjevu da se otvori još jedno mjesto potpredsjednika Opštine Žabljak", kaže Žugić.

On navodi da se prvenstveno u pregovorima insistiralo na otvaranju drugog potpredsjednika Opštine što nije naišlo na, razumijevanje pregovarača.

"A prvenstveno Demokrata i Durmitorske inicijative, jer smo svi negdje bili mišljenja da u ovom trenutku otvaranje druge potpredsjedničke pozicije nije u skladu sa proklamovanim načinima i ciljevima o reorganizaciji i da kažem o nekoj strukturalnoj adaptaciji lokalne samouprave kako je mi zamišljamo i kakva bi trebala da bude", kaže Žugić. 

Pored mjesta predsjednika Opštine koje je pripalo Durmitorskoj inicijativi na preostale dvije političke funkcije, Demokrate su na mjesto potpredsjednika Opštine Žabljak kandidovale Darka Šljivančanina a Demokratski front Ivana Popovića na mjesto predsjednika Skupštine opštine Žabljak.

Žugić očekuje održavanje konstitutivne sjednice Skupštine opštine Žabljak u zakonskom roku.

Zvanični rezultati su objavljeni u Službenom listu 11. novembra 2022., s obzirom da od tog datuma počinju teći rokovi koji su propisani zakonom o lokalnoj samoupravi i zakonom o izboru odbornika i poslanika 15 dana je rok za sazivanje i još 15 dana za održavanje prve konstitutivne sjednice.

Da će zakonska procedura biti ispoštovana potvrđuje i aktuelni predsjednik Skupštine oppštine Vidoje Tomčić.

Biće u datim rokovima, sjednicu će zakazati aktuelni predsjednik skupštine i neće ostaviti varijantu da je zakazuje Vlada.

Krajnji rok za održavanje konstitutivne sjednice Skupštine opštine Žabljak, na kojoj će biti verifikovani mandati odbornicima je 11. decembar. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније