Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Бојана Баранин, ТВЦГ

27. 11. 2022. 07:24 >> 07:53
5

BIBER

"Ni vanredni izbori nijesu garant izlaska iz krize"

Da li će se političari voditi opštim, umjesto partijskim interesima znaće se u ponedjeljak, kada je na dnevnom redu Skupštine glasanje o sudijama Ustavnog suda. Uoči sjednice biće i kolegijum predsjednice Skupštine o zahtjevu DPS-a da se odgodi glasanje. Prateći politička dešavanja u Crnoj Gori, profesor na Univerzitetu u Gracu i stručnjak za Balkan Florijan Biber poručuje da političari i vlasti i opozicije moraju biti svjesni štete koju aktuelnim djelovanjem nanose društvu. Kaže da se trenutna situacija teško može riješiti bez vanrednih izbora, ali naglašava da ni oni nijesu garant izlaska iz krize.

Dva dana uoči drugog kruga glasanja za sudije Ustavnog suda, političari nastavljaju međusobna uslovljavanja. Nakon što su iz DPS-a juče saopštili da će glasati za jednog sudiju, ukoliko se povuku izmjene Zakona o predsjedniku i odredi datum izbora, Milan Knežević iz DF-a poručio je da ako mogu podržati jednog onda mogu i ostale sudije i pozvao predsjednicu Skupštine da za ponedjeljak zakaže i sjednicu povodom Zakona o predsjedniku.

Neslaganja u vezi s tim zakonom za profesora političkih nauka i istorije Jugoistočne Evrope Florijana Bibera još jedan su pokazatelj političke blokade u Crnoj Gori.

"To samo pokazuje da ne postoji saradnja između predsjednika s jedne i Skupštine s druge strane. Ne postoji mogućnost za konstruktivnu saradnju i sad je jako teško reći ko je kriv za to. Ali sa svih strana vidim nedovoljnu želju da se riješi to pitanje, jer svi to vide kao mogućnost za obračun u svoju korist", naglašava Biber.

Iz DPS-a su u međuvremenu zatražili i da se glasanje o sudijama odgodi, dok su iz Liberalne partije saopštili da će odluku o eventualnoj podršci jednom kandidatu donijeti na samoj sjednici. A da li će se o sudijama glasati u ponedjeljak znaće se nakon Kolegijuma predsjednice koji je zakazan uoči sjednice Skupštine. Sve ove nejasnoće i politička neizvjesnost mogu biti pogubne po društvo objašnjava Biber.

"Kroz to građani gube povjerenje u institucije. To pravi veliku štetu ne samo za evropske integracije nego i za povjerenje u demokratiju. I to je jako negativno zato što onda ljudi ne vjeruju da kroz izbore mogu da dobiju odgovornu vlast što je zaista ogromna šteta", ističe Biber.

Upravo zbog toga, on ne smatra da bi izbori mogli značajno promijeniti situaciju, iako naglašava da je kriza teško rješiva bez njih.

"Čak i izbori mogu opet da potvrde podijeljeni Parlament koji će samo produžiti taj proces. To smo vidjeli i u drugim zemljama, u Bugarskoj su, recimo, bili četiri puta izbori u roku od dvije godine, pa ni dan danas nemamo stabilnu vladu", objašnjava Biber.

Naglašava da Crna Gora i dalje ima mogućnost da postane prva naredna članica Evropske unije, ali je, kako ističe, s tog puta skreće politička polarizacija. Zbog toga poručuje političarima da razmirice ostave po strani i da se fokusiraju na integracije.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније