Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 11. 2022. 10:10 >> 10:43
1

FELTEN ZA TVCG

"Otvoreni Balkan nedovoljno transparentan, ne znamo koji su konkretni rezultati"

Politička i institucionalna kriza u Crnoj Gori, evropski put naše zemlje, Berlinski proces, inicijativa Otvoreni Balkan, mogućnosti ulaganja njemačkih investitora u Crnu Goru su neke od tema o kojima smo razgovarali sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori, Peterom Feltenom, u prvom intervjuu koji je dao za neki crnogorski medij od stupanja na ambasadorsku funkciju.

"Crna Gora je u političkoj krizi i smatramo da je to jedna potpuno nepotrebna situacija i da u Crnoj Gori ne postoje nepremostive razlike. Zato očekujemo da se partije dogovore i nađu rješenja, pošto Ustav ne daje jasne smjernice za izlaz iz takve situacije", kazao je Felten.

Poručio je da je neophodno da se partije slože i nađu zajednički jezik.

"Saglasan sam kao i sa izjavom predsjednice Venecijanske komisije da što prije treba izabrati sudije Ustavnog suda, to je neophodno ne samo zbog proglašenja izbornih rezultata, već i zbog više drugih pitanja. Zato smatra da je na političkim partijama da zajednički nađu rješenje i slože se u tim pitanjima, jer to je njihova odgovornost prema građanima. Dakle, u prvom krug je potrbna dvotrećnska, u drugom dvopetisnka većina, zato je veoma važno da se političke partije po tom pitanju saglase. To je jedan od prioriteta", rekao je Felten.

Na pitanje ko snosi najveću odgovornost za nastalu situaciju, kazao je da tu ne pravi razliku i da svaki poslanik snosi lični odgovornost.

"Tu odgovornost moraju snositi, ne mogu je delegirati. Na poslanicima je, svakog pojedinačno, na partijama i poslaničkim klubovima, da se nađu i dogovore, da ono što ih razdvaja stave po strani i da nađu zajednička rješenja, jer nemamo nikakve sumnje da Crna Gora raspolaže sa dovoljno kvalifikovanih pravnika kako bi se popunile četiri pozicije u Ustavnom sudu", poručio je njemački ambasador.

"Dobro što se tražilo mišljenje Venecijanske komisije"
 
Govoreći o Izmjenama zakona o predsjedniku, Fekten je kazao da je utisak da se pokušava promijeniti Ustav, odnosno, određene odredbe Ustava.

"Ukoliko je to tako, svakako da to nije dozvoljeno. Smatramo da je veoma dobro što se zatražilo mišljenje Venecijanske komisije jer je to jedno to visoko kvalifikovano nezavisno tijelo, koje će dati svoje mišljenje. Zato je dobro, kada dobiju to mišljenje, poslanici prouče zakon i temeljno se njime pozabave", naveo je Felten.

On je kazao da izmjena Zakona o predsjedniku komplikovanu političku situaciju nije ni olakšala ni pojednostavila.

"Nisam pravnik u oblasti ustavnog prava, niti imam pravo da dodnosim odlke da li je nešto ustavno ili ne, ali i ovdje napominjem da ovdje postoji odgvornost da svoje odluke poslanici donose u skladu sa Ustavom. Svaki poslanik nosi odgovornost kada dobije nacrt zakona, njegova je odgovornost da provjeri da li je taj nacrt zakona ustavan", rekao je Felten.

EU integracije

Kada je u pitanju pregovarački proces sa EU, sagovornik TVCG je kazao da je Crna Gora ostvarila najveće pomake, ali napomenuo da su reforme napravljene u posljednje vrijeme veoma male, što je i konstatovano u Izvještaju o napretku Evropske komisije.

"Moramo reći da je to razočaravajuće. Te reforme ne predstavljaju lov na vještice, reformski koraci nisu politička usluga koju Crna Gora čini EU, već se oni sprovede radi intresa građana i pobiljšanja političkog sistema. U tom smislu je do sada postigla najveći napredak u pregovaračkom procesu, ali nažalost u posljednje vrijeme te reforme su veoma male", rekao je Felten.

Pozitivno je što se Crna Gora usprotivila agresiji Rusije na Ukrajinu.

"Crna Gora se jasno stavila na stranu međunarodnog prava i Ukrajina, a protiv ideje da moćni može nametnuti slabijem svoju volju putem sile, uzimajući mu djelove teritorije. U tom smislu, Crna Gora se stavila na stranu vrijednosti i ubjeđenja NATO-a i EU, sprovodeći u potpunosti vanjsku i bezbjednosnu politku. Mi to znamo da cijenimo i to je veoma važno, jer upravo u situaciji kada određene vođe određenih zemalja pokušavaju da promijenie poredak zasnovan na međunarodnom pravu", rekao je Felten.

O Otvorenom Balkanu i Berlinskom procesu

Kada je riječ o "Otvorenom Balkanu", ambasador Njemačke je kazao da ne znaju mnogo o toj inicijativi Otvoreni Balkan.

"Nismo uključeni u nju, nije veoma transparentna i ne znamo koji su konkretni rezultati te inicijative", rekao je Felten.

Sa druge strane, kako je naveo, Berlinski proces daje rezultate.

"Imamo omladinsku organizaciju, zatim ukidanje naknada za roming u regionu, saradnju u suzbijanju nezakonitom posjedovanja malokalibarskog oružja, saradnja u oblasti energetike. Posljednji samit 3. novembra je pokazao da imamo i daje opipljive rezultate. To su potpisani sporazumi u okviru mobilnosti na Zapadnom Balkanu, zajedničke izjave kada je u pitanju zelena tranzicija i energetika koje su potkrijepljenje zalaganjem i izjavama Njemačke i EU da će biti pružena podrška u toj oblasti. Zajednički kulturni fond koji je mladim umjetnicima sa Zapadnog Balkana pružiti finansije za zajedničke projekte. Najavljena je saradnja i okviru sajber bezbjednosti, gdje vidimo koliko je važno osnažiti otpornost države na sajebr napade", rekao je Felten.

Poručioje da Crna Gora treba da napravi analizu "Otvorenog Balkana" baziranu na činjenicama, na racionalnom odmjeravanju troškova i koristi, bez emocija da li takvoj inicijativi treba pristupiti.

"I kada se takva odluka donese, crnogorski političari da objasne zašto je takva odluka donesena", kazao je Felten.

Njemačke investicije u Crnoj Gori

Kada su u pitanju njemačke investicije u Crnoj Gori, ambasador je kazao da je siguran sam da sve te mogućnosti nijesu iscrpljene.

"Imamo nekoliko tekućih projekata, odnosno vjetroelektranu - namjeru i plan da se proizvodi energija iz sunčeve energije, vjetra, ali barijeru predstavljaju prostorni planovi. Čim to bude riješeno, smatramo da će taj projekat doprinijeti zelenoj tranziciji Crne Gore, i energetskoj stabilnosti.

Najavio je dolazak kompanije Lidl u Crnu Goru.

"Već sam pratio dolazak Lidla na tržište u nekim drugim evropskim zemljama. Uvijek kada Lidl dođe u neku zemlju dotadasnji lanci marketa nijesu uvijek srećni zbog toga. Jer dolazak Lidla znači i snižavanje cijena životnih namirnica, ali se konzumenti, odnosno kupci često raduju njegovom dolasku. Ono što je uticaj dolaska Lidla, ogleda se i u tome što u svoj asortiman uključuje i domaće proizvode, i samim tim utiče na podizanje domaće proizvodnje. A tome se raduju proizvođači u tok zemlji", kazao je Felten.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније