Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

02. 12. 2022. 08:23 >> 08:40
1

ĐUKANOVIĆ ZA TVCG

Rekonstrukcija Vlade produbila bi političku krizu

Eventualna rekonstrukcija 43. Vlade ne bi bila održiva i samo bi produbila aktuelnu političku krizu, poručuje profesorica na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

Podsjetimo ministar zdravlja i potpredsjednik Socijalističke narodne partije Dragoslav Šćekić kazao je da on lično misli i da je o tome razgovarano, da postojeća Vlada treba da se rekonstruiše.

“To ne bi dugoročno bilo niti efikasno, niti funkcionalno da bi dalo rezultate i da bi tako samo još više produbljivalo ovu krizu”, navela je Đukanović i dodala da su vanredni parlamentarni izbori izlazak iz krize.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG navela da ne očekuje mnogo od 12. decembra, za kada je zakazana sjednica Skupštine na kojoj će se glasati drugi put o Zakonu o predsjedniku, kao i o sudijama Ustavnog suda.

“To odlaganje sjednice možda može da stvori prostor za eventualne dogovore, ali nažalost to je primjer kako se grade zavisne institucije u Crnoj Gori. To su pozicije koje treba da pokrivaju iskusni pravnici, a na ovaj način biće evenualno etiketirani od strane političkih partija da li su podobni ili ne. Nažalost ovi razgovori između partija uoči glasanja aludiraju na to da se nađu kandidati koji će biti pojedinim partijama podobni. Tako se ne grade nezavisne institucije”, poručila je Đukanović.

Izbor sudija Ustavnog suda trebalo bi, navodi Đukanović, da bude prioritet.

“Takve institucije i pozicije ne bi trebalo da budu predmet političke trgovine”, navela je Đukanović.

Kada je riječ o Zakonu o predsjedniku, kako ističe, postoje najave da taj akt može biti povučen.

“I to je dio političke trgovine i veoma je teško predvidjeti šta će biti”, poručila je Đukanović.

Za nefunkcionalnost institucija ili nemogućnost formiranja vlastu u Glavnom gradu, krivaca ima mnogo, a primarne su, kaže Đukanović, političke partije.

“Ono što se dešava u Glavnom gradu pokazuje koliko su političke partije usmjerene na svoje uske interese i na podjelu kolača koju vlast nosi. Sa druge strane imamo nefunkcionalnost institucija na svim nivoima”, navela je Đukanović.

Situacija jeste specifična i niko nije, kako kaže ona, svjestan kolike to posljedice ostavlja na građane.

“Niko ne vidi koliko to podrazumijeva nazadovanje demokratije”, navela je Đukanović.

Sve to, kako dodaje, možda pokazuje da mi nijesmo bili spremni za političku odgovornost, kako individualnu tako kolektivnu, koja bi značila omogućavanje funkcionalnosti sistema.

“Institucije su još više zarobljene, a sada imamo i nefunkcionalnost uz sve negativnosti ranijeg perioda kao što su korupcija, politička zatvorenost, neprofesionalizacija institucija i tu građani najviše gube”, navela je Đukanović.

Skoro pa se, kako kaže ona, ne radi ništa po pitanju prevazilaženja krize na šta nas upozoravaju i međunarodni partneri.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније