Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ O.Z. ]

05. 12. 2022. 14:29   >>  15:03 13

ABAZOVIĆ I UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski: Hvala Crnoj Gori na podršci, uz nas ste od prvog dana

Završen je sastanak predsjednika Vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Zelenski i Abazović su potpisali zajedničku deklaracije o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine. Abazović je poželio Zelenskom dobro zdravlje i uspjeh: "Pobijedite za sve nas", poručio je premijer.

Zelenski je istakao da dvije zemlje imaju sasvim otvorene prijateljske veze, bez tajnih i skrivenih namjera, na čemu je zahvalan. On je narodu Crne Gore zahvalio na podršci Ukrajini i gostoprimstvu prema onima koji su izbjegli iz Ukrajine. 

"Vidimo vašu podršku od prvog dana, imali smo divan sastanak u Ukrajini, premijeru. Uvjeren sam da ćete, kao i narod Crne Gore, ostati uz nas i dalje, do pobjede, što će biti naša zajednička pobjeda. Hvala još jednom", naveo je Zelenski.  

Abazović je rekao da se Crna Gora i Ukrajina bore za vrijednosti koje dijele, za solidarnost, slobodu i demokratiju.   

"Vi štitite civilizaciju, koja je odlučila da živi u slobodi i demokratiji. Nadamo se miru i vjerujemo da će doći. Dok mir ne dođe, u svakom aspektu računajte na podršku i pomoć Crne Gore. Naša volja je velika", rekao je Abazović. 

On je kazao da se nada da će Zelenski doći u Podgoricu, kao predsjednik države na čijoj teritoriji vladaju mir i demokratija. 

Sastanku prisustvuje i ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleg Gerasimenko.

“Pored jasne i nedvosmislene podrške Ukrajini i njenoj evropskoj budućnosti tokom posjete premijera Abazovića Kijevu, uoči dodjele statusa kandidata Ukrajini za članstvo u EU, današnje potpisivanje je još jedna potvrda podrške naše države Ukrajini u njenom nastojanju da postane punopravan dio evroatlantskog društva, kada se za to steknu uslovi”, navodi se u saopštenju Vlade.

Kažu da je jasno nastojanje Vlade Crne Gore da zajedno sa saveznicima podrži odbranu Ukrajinaca, kako kroz doniranje 11 odsto sredstava iz vojnog budžeta, tako i kroz humanitarni aspekt i prijem više hiljada izbjeglica.

“Što nas stavlja na prvo mjesto država regiona po broju izbjeglica, što je i prepoznato u izvještaju EK”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније