Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

23. 12. 2022. 11:41   >>  11:46 1

DANILOVIĆ PORUČIO

"Nedopustivo da evropski zvaničnici pod plaštom opšteg dobra pomažu Đukanoviću"

"Nismo neiskusni da ne znamo kako i koliko je važno imati najbolje odnose sa zapadnim zemljama, jer, nažalost, u minulih trideset godina Crna Gora je dovedena u apsolutnu finansijsku i svaku drugu zavisnost od monetarnih i političkih centara moći. Iz te zavisnosti ne možemo preko noći preskočiti u pravu i suštinsku nezavisnost - trebaće nam, čak, i vrijeme da povratimo minimum državnog dostojanstva", ocijenio je lider UCG Goran Danilović.

Kako kaže, "otvorene prijetnje od strane evropskih zvaničnika našoj parlamentarnoj većini skoro su proporcionalne "otvorenoj ljubavi" koja je deceniju-dvije trajala sa minulom većinom. Razumijemo. Oni su im završavali poslove, pa se cvjetanje ljubavi oteglo.

Dakle, smatra Danilović, koliko smo god zaslužili tutorstvo, nedopustivo je da se pod plaštom "opšteg dobra i najboljeg puta" za Crnu Goru pomaže Đukanoviću da razori tek prve pokušaje uspostavljanja istinski demokratskog društva.

"Nismo se, makar ne svi, sjetili da mijenjamo Zakon o predsjedniku iz hira, niti je namjera da se derogiraju ustavne norme, nego smo bili prinuđeni da branimo Ustav i demokratsko pravo da dobijemo Vladu po mjeri većine. Đukanović blokira izbor sudija Ustavnog suda na brutalan način. On traži trgovinu i za to dobija naklonost značajnih evropskih institucija", kazao je Danilović.

Prema njegovoj ocjeni, da bismo izabrali sudije potrebna je njegova partijska većina i "valjda se prećutno traži da u predlaganju, kroz skupštinsko tijelo, on predloži dvoje, a trenutna većina dvoje sudija? To bi, međutim bio suicid pobjednika od 30. avgusta 2022. godine.

Dodaje da se na to ne može i ne smije pristati ni po koju cijenu.

"Na takav način bi Đukanović obezbijedio većinu u Ustavnom sudu, jer već ima 'dvoje svojih sudija' i paralisao svaki pokušaj demokratske tranzicije vlasti", tvrdi Danilović.

Smatra da je najviše na šta možemo pristati "da bude li se na ponovljenom pozivu za izbor sudija prijavio neko od uglednih pravnika iz reda manjinskih naroda to prijavu ili prijave poslanici uzmu u ozbiljno razmatranje. Uslov je, naravno, da kandidat nije imao dodirnih tačaka, odnosno, interesa sa Đukanovićevom partijom".

"Dakle, izaberimo sudije Ustavnog suda i kriza je riješena. Ako DPS ponovo odbije da izabere one za čiji profesionalizam nema primjedbi, izuzev što nisu bili 'njihovi', onda je i onima otupjelih čula sve jasno. 'Svoje' sudije može dobiti samo ako mi poželimo da se samoukinemo", saopštio je Danilović.

Poručuje da prvo što treba da ocijeni Ustavni sud je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o predsjedniku.

"Ako bi se dogodilo da mi u međuvremenu izaberemo novu Vladu po "spornom" Zakonu, a Zakon "padne" možemo potpisati da ćemo u roku od 15 dana skratiti mandat Skupštini i ići na parlamentarne izbore - potpis Ujedinjene je tu i u ovom trenutku", kazao je Danilović.

Ocjenjuje da se na primjeru podgoričkih izbora najbolje vidi kako Đukanović zamišlja demokratiju.

"Je li nam to evropska perspektiva? To da se ne dozvoli izbornim pobjednicima da preuzmu vlast? Puč je da se preda vlast ubjedljivoj izbornoj većini? Je li to EU standard?", pitab se Danilović.

Ujedinjena je, kaže on, za izbore, ali je "očigledno da su uzaludni nemamo li funkcionalan Ustavni sud".

"Zato smo primorani da funkcionišemo i tražimo izlaz iz blokade koju je proizveo Đukanović.Šta god, međutim, radio stvari će se riješiti na predstojećim predsjedničkim izborima. Era dvovlašća i bezvlašća, era ucjenjivanja i maltretiranja se završava. Biće to dobro i za DPS da shvati konačno koliko u oblacima i kako će biti teško da se vrati na zemlju i politički preživi”, zaključio je Danilović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније