Политика

Т.Г.

14. 01. 2023. 12:25   >>  12:43 2

ФУНКЦИОНЕР ДНП БУДВА

Гарчевић: Стоп "патриотском" уништавању корита црногорских ријека

Ру­ше­ње мо­сто­ва и над­во­жња­ка, про­би­ја­ње на­си­па ко­ји шти­те од по­пла­ва, угро­жа­ва­ње из­во­ри­шта пи­ја­ће во­де, трај­но уни­шта­ва­ње ријеч­них ко­ри­та и при­о­ба­ља, те ус­кра­ћи­ва­ње др­жав­ног бу­џе­та за ми­ли­о­не еура не­пла­ће­них на­док­на­да, са­мо су не­ке од по­сље­ди­ца не­ле­гал­ног ис­ко­па­ва­ња пије­ска и шљун­ка на оба­ла­ма ријека Мораче, Лима и Цијевне, казао је функционер Демократске народне партије Будва Радко Гарчевић.

Истиче да шљу­нак и пије­сак из ријеч­них ко­ри­та пред­ста­вља­ју јав­но до­бро Црне Горе.

"У би­зни­су у ко­јем се, и кад се, по­слу­је по за­ко­ну, окре­ћу огром­не па­ре (према подацима Центра за заштиту и проучавање птица , из корита ријеке Мораче до сада је извађен шљунак укупне вриједности 138 милиона еура те да је потребно минимум 100 година да дође до потпуног природног опоравка корита Мораче након дугогодишње експлоатације шљунка), на­док­на­де др­жа­ви су – ми­ни­мал­не", наводи Гарчевић. 

С дру­ге стра­не, наводи Гарчевић,  по др­жа­ву мно­го ве­ћу опа­сност пред­ста­вља­ју на сто­ти­не ди­вљих ба­ге­ри­ста ко­ји се во­де де­ви­зом „ко­пај и бје­жи”.

"И поред тога што и птице на гранама знају које се тајкунске фирме обогаћују на штету државе. Оштри­ца прав­де у Црној Гори се „за­лије­тела”, али ни­је ни окр­зну­ла оне ко­ји се бо­га­те не­ле­гал­ном екс­пло­а­та­ци­јом шљун­ка. То­ко­ви огром­них су­ма нов­ца за­ра­ђе­ног не­ле­гал­ном екс­пло­а­та­ци­јом шљун­ка та­ко­ђе су не­по­зна­ни­ца, па мно­ги оправ­да­но за­кљу­чу­ју да се њи­ме и ку­пу­је ћу­та­ње др­жа­ве, ко­ја већ пре­ду­го не успије­ва да из­на­ђе ме­ха­ни­зам бор­бе про­тив ове вр­сте кри­ми­на­ла", наводи Гарчевић. 

Истиче да је један од ријетких гласноговорника у борби против екоцида проф. Зоран Лакушић, који се и поред разноразних удара и пријетњи како јавних тако и тајних одговорно односи према очувању водоизворишта.

"Квази патриоте, сарадници бившег режима очигледно сматрају да им нико не смије стати на пут и да имају наслијеђено право да и даље пљачкају природна добра Црне Горе, а да притом надлежни, у лику предсједника Борда директора Регионалног водовода а што директно спада у оквир његових основних ингеренција на функцији на коју је изабран, не смије да се бави својим послом", истиче Гарчевић. 

Наводи да ак­тив­но­шћу не­ле­гал­них ко­па­ча су угро­же­на не са­мо оба­ле рије­ка, већ и обли­жња на­се­ља, те да кон­во­ји ка­ми­о­на на­то­ва­ре­них пије­ском уни­шта­ва­ју пу­те­ве, че­сто из­гра­ђе­не из са­мо­до­при­но­са ло­кал­них за­јед­ни­ца.

"По­сред­на ште­та ко­ју ди­вљи ко­па­чи на­но­се гра­ђа­ни­ма Црне Горе, не­по­врат­но уни­шта­ва­ње еко­си­сте­ма на­ших рије­ка, да­ле­ко је озбиљ­ни­ја од оне фи­нан­сиј­ске. На нај­у­гро­же­ни­јим ло­ка­ци­ја­ма се за­ти­ре цје­ло­куп­на фло­ра и фа­у­на. Не­ста­ју биљ­ке, ри­бе и ди­вљач, а иза те­шких ба­ге­ра оста­ју кра­те­ри ко­ји се пре­тва­ра­ју у ди­вље де­по­ни­је. Ожиљ­ци на оба­ла­ма рије­ка у Црној Гори су та­кви да је не­вје­ро­ват­но да то ни­ко­га из државничког апарата не под­сти­че на озбиљ­ну ак­ци­ју", казао је Гарчевић. 

Наводи да "због на­чи­на на ко­ји се ди­вљи ко­па­чи шљун­ка и пије­ска го­ди­на­ма бо­га­те уни­шта­ва­ју­ћи при­род­на до­бра др­жа­ве Црне Горе, за­слу­жу­ју да их на­зо­ве­мо шљун­кар­ском ма­фи­јом".

"А на­чин на ко­ји се др­жа­ва од­но­си пре­ма не­ле­гал­ном шљун­ка­ре­њу, упор­но не рје­ша­ва­ју­ћи про­бле­ме у овој обла­сти и поред јавних апела предсједника Борда директора Регионалног водовода Зорана Лакушића, не мо­же се на­зва­ти дру­га­чи­је не­го за­би­ја­њем гла­ве у пије­сак", закључује Гарчевић.

 

Пратите нас на

Коментари 2

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије