Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Bojana Baranin, TVCG ]

25. 01. 2023. 19:06   >>  19:05

USATVNI ODBOR

"Ugled i stručnost najbitniji za sudiju, sve ostalo manje važno"

Ustavni odbor sjutra bi trebalo da završi saslušanja kandidata za sudije Ustavnog suda. Na pitanja članova odbora, danas su odgovarali Edmond Ujkaj, Azra Cama i Maja Šćepanović

Kandidat za sudiju Ustavnog suda Edmond Ujkaj poručuje da bi ukoliko bi bio izabran na tu funkciju opravdao povjerenje Skupštine.

"Ukoliko Skupština bude procijenila da nemam neophodne reference ilineophodno iskustvo ili kvalifikacije da postanem sudija Ustavnog suda, ne bih želio da to mjesto popunim samo zato što sam pripadnik manjinskog naroda", kazao je Ujkaj.

"Da li ste član neke političke partije?", pitao ga je Momo Koprivica (Demokrate).

"Građanin sam Crne Gore, naravno da imam politička ubjeđenja, ali član partije nisam", odgovorio je kandidat.

Kandidatkinja Azra Cama poručila je da ne želi da govori o svojoj vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, ističući da sudija mora da posjeduje ugled i stručnost, te da je sve ostalo manje važno.

"Kakav je vaš odnos prema Crnoj Gori kao suverenoj i nezavisnoj državi, članici NATO-a, državi koja je bila najviše odmakla na evropskom putu?", pitao je Andrija Popović (LP).

"Ovo je najljepša i najbolja država. Da, podržavam evropski put i smatram da smo na korak do njega. I iskreno se nadam da oni od kojih zavisi ovaj izbor neće zaustaviti taj put", odgovorila je Cama.

I na današnjoj sjednici odbora bilo je riječi o lošim uslovima u kojima radi Ustavni sud. Istaknuto je da je Zakonom o prijestonici predviđeno da sjedište suda bude na Cetinju i poručeno da jeUprava za imovinu ponudila zgradu nekadašnjeg ruskog poslanstva.

"Ja ne vidim nikakav problem da sjedište suda bude na Cetinju, niti vidim problem u tome da sjutra budem sudijakoji će funkciju obavljati na Cetinju. Smatram da je ovakvo stanje, što se tiče uslova, rezultat nerada, odnosno pasivnosti", kazala je Maja Šćepanović.

Članovi Odbora sjutra će saslušati dva preostalakandidata za sudije Ustavnog suda - Snežanu Jonicu i Amera Šukuricu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније