Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

26. 01. 2023. 14:31   >>  14:27

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ SA BILČIKOM I PICULOM:

"Iskoristite priliku, ključ za dalji napredak na EU putu je u rukama Crne Gore"

“Recept za rješenje političke krize i stvaranje preduslova za ulazak u završnu fazu pregovora o priključenju Evropskoj Uniji se nalazi u Crnoj Gori” zajednički je zaključak nakon razgovora koje je ministarka Ana Novaković Đurović imala sa poslanicima Evropskog Parlamenta Vladimirom Bilčikom i Toninom Piculom.

Kako je saopšteno, tokom otvorenog razgovora poslanik Bilčik je izrazio zabrinutost zbog aktuelne političke krize u Crnoj Gori i ukazao da je riješenje pitanja funkcionalnosti Ustavnog suda, kao i izgradnje nezavisnih institucija koje treba da omoguće sprovođenje predstojećih predsjedničkih kao i, u bliskoj budućnosti, parlamentarnih izbora osnovni preduslov za dalji napredak Crne Gore na Evropskom putu.

"Bilčik je iskazao spremnost da zakaže sjednicu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) čim se otklone razlozi za njeno odlaganje. U isto vrijeme, poslanik Bilčik je pozdravio usklađenost spoljne politike Crne Gore i Evropske Unije, posebno po pitanju ruske agresije na Ukrajinu", navodi se u saopštenju.

Tonino Picula je, kako je saopšteno,  izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se dodatno upozna sa aktuelnom situacijom u Crnoj Gori i smatra da Crna Gora ima potencijal i kapacitet da postane naredna članica EU, ali da je potrebno značajno napredovati na tom putu.

"Ukazao je da bi parlamentarne izbore trebalo održati što prije i sugerisao je da je, bez obzira na političke promjene, neophodno sačuvati pregovaračku strukturu i zaštititi je od svakog političkog uticaja. Pitanje daljeg proširenja EU je ponovo dobilo zamah, Crna Gora treba da iskoristi ovaj trenutak, zaključio je poslanik Picula", navodi se u saopštenju.

Novaković Đurović je zahvalila uvaženim poslanicima na prilici da razmijeni mišljenja u vezi sa aktuelnom situacijom u vezi sa Evropskom agendom Crne Gore. Ona je naglasila da je ulazak Crne Gore ključni spoljnopolitički prioritet i da Vlada aktivno sprovodi reforme na tom putu koje su u nadležnosti.

"Istakla je da je Crna Gora i dalje u procesu političke tranzicije i da vjeruje da će sve političke partije u njoj pokazati zrelost i dati doprinos izgradnji nezavisnih institucija, prije svega Ustavnog suda, kako bi se dao zamah svim ostalim političkim procesima čiji krajnji rezultat treba da bude članstvo Crne Gore u Evropskoj Uniji", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније