Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

31. 01. 2023. 11:39   >>  13:34 1

POZVALI ASK

CDT: Provjeriti navode o pritiscima u Solaru 

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) da provjeri tačnost navoda objavljenih na društvenim mrežama da se u kompaniji Solar gradnja doo čiji je vlasnik Elektroprivreda Crne Gore, odnosno država, događa organizovano prikupljanje potpisa za podršku predsjedničkom kandidatu jednog političkog subjekta.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a, Biljana Papović, saopštila je da smatraju da ASK mora energično reagovati i izvršiti kontrolu poštovanja zabrana i ograničenja propisanih Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

"Naime, ovim zakonom zabranjeno je prikupljanje potpisa podrške za predaju kandidature u državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim ustanovama, državnim fondovima i privrednim društvima čiji je osnivač ili većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave”, poručila je Papović.

Ukoliko se ove pojave, smatra ona, budu tolerisale kao što se, "godinama unazad, toleriše pojava partijskog zapošljavanjam demokratski izborni proces će u Crnoj Gori ostati samo prazna parola i nedostižan ideal".

"Pritisci na zaposlene su izuzetno maligna pojava i svima je jasno da kod nas postoje moćnici koji misle da je njihov uski partijski interes bitniji od slobode i demokratskih prava zaposlenih u državnim institucijama. Zato je potrebno posebnu pažnju posvetiti ispitivanju svakog pojedinačnog slučaja. Očekujemo da ASK uradi detaljnu, profesionalnu i na zakonu zasnovanu kontrolu i saopšti javnosti da li ove pojave zaista postoje u kompaniji Solar gradnja ili je neko maliciozno i lažno predstavio komunikaciju unutar firme, što bi takođe, predstavljalo kršenje drugih zakona koje nadležni državni organi moraju sankcionisati", saopštila je Papović.

Državne institucije, dodala ona, moraju uraditi sve što je u njihovoj moći da budu na strani građana/ki te da sačuvaju njihove slobode i prava i "omoguće im da po svojoj volji odluče da li će učestvovati u političkom životi i na koji način".

"Ovakav početak kampanje svakako zabrinjava, pa pozivamo sve organizacije civilnog društva i pojedince/ke na što veće zalaganje i angažman u zaštiti ovih prava. CDT će, kao i u prethodnih osam godina, kroz organizovanje kampanje 'Glasaj slobodno' dati svoj doprinos tome", zaključila je Papović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније