Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

01. 02. 2023. 14:21   >>  14:16 2

ŠEHOVIĆ U VAŠINGTONU

Rusija će se na različite načine umiješati u predstojeće izbore, djelovati na vrijeme

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da će se Rusija na različite načine umiješati u predstojeće predsjedničke izbore u Crnoj Gori koji će se održati 19. marta. On vjeruje da je isti scenario spreman i za očekivane parlamentarne izbore.

"Zato naši NATO i drugi partneri moraju širom otvoriti oči i imati proaktivnu ulogu, kako bi na vrijeme, dok za tako nešto ne bude kasno, zajedno sa dokazanim evroatlantskim političkim strukturama u našoj državi, spriječili bilo kakav maligni uticaj koji ima ozbiljan potencijal da ugrozi demokratske vrijednosti koje kao partnerske zemlje dijelimo. Bilo bi politički naivno i državno neodgovorno očekivati da Rusija neće iskoristiti prostor koji joj je nažalost otvoren nakon poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori", poručio je Šehović, povodom bezbjednosne konferencije "Kako doći do protivteze ruskoj agresiji u Ukrajini", koja je održana u Kongresu SAD-a u Vašingtonu.

On tvrdi da je ne samo utisak, nego i lako dokaziva činjenica da Rusija nažalost ostaje i prisutna i aktivna na Balkanu, čineći ga politički nestabilnim, ali i sklonim međunacionalnim tenzijama, institucionalnom zastoju i nazadovanju demokratije, što, kako je kazao, predstavlja rastuću zabrinutost za ukupni učinak i stabilnost našeg regiona.

"Od ranije znamo koja su to njena glavna uporišta u regionu, ali je to svjesno ili nesvjesno nedavno postala i zvanična Podgorica, zahvaljujući odlazećoj manjinskoj i Vladi koja joj je prethodila. Od političkih promjena 2020. godine Rusija je na različite, sebi svojstvene načine, stalno povećavala svoje prisustvo u Crnoj Gori, slijedeći dobro poznatu matricu podsticanja njene političke nestabilnosti, a trenutna parlamentarna većina i odlazeća vlada su činjenjem ili nečinjenjem odgovorni za dozvoljavanje takvog uticaja koji je rezultirao potpunim institucionalnim zastojem i sveukupnom političkom i društvenom krizom", zaključio je Šehović.

Na forumu “Kako doći do protivteže ruskoj agresiji u Ukrajini” su pored Šehovića, učestvovali i poslanici Branimir Gvozdenović i Andrija Nikolić.

Šehović u Vašingtonu prisustvuje 71. Molitvenom doručku, čiji domaćin je predsjednik SAD-a Džo Bajden, gdje će osim učešća u programu koji se prvog i drugog februara organizuje u okviru nacionalnog molitvenog doručka, imati priliku za brojne susrete sa gostima i članovima Kongresa i Senata SAD-a, što će biti značajno za razmjenu mišljenja o brojnim političkim, ekonomskim, ali i bezbjednosnim izazovima sa kojima se savremeni svijet suočava.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније