Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

ртцг.ме

08. 02. 2023. 13:39   >>  13:33 2

MILOVIĆ SAOPŠTIO

"Begović ne može biti birana za v.d. VDT"

Nakon informacije da bi viša državna tužiteljka u Podgorici i članica Tužilačkog savjeta Tatjana Begović mogla biti nova vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca , član predsjedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović kazao je da Begović ne može biti birana za v.d. VDT jer je bila član Tužilačkog savjeta na sjednici na kojoj se biralo i glasalo o kandidatima za v.d. VDT, pogotovu uzimajući u obzir da se danas nastavlja ista sjednica.

"Dodatnu sjenku na ovaj proces baca i činjenica da se član TS unapređuje na mjesto v.d. VDT, za vrijeme svog mandata u TS, što je protivzakonito iako se radi o vršiocu dužnosti", naveo je Milović u objavi na Tviteru.

On poručuje da ne smijemo zaboraviti da je i prethodna v.d. VDT upravo preko tog statusa protivzakonito obezbijedila stalno mjesto u VDT-u, iako je bila v.d., pa se, kako kaže, postavlja pitanje i potencijalnog prelaska u VDT tužiteljke Begović, čime bi defakto napredovala iako je član TS.

"Činjenica koja takođe opterećuje ovaj potencijalni izbor je i to što su prethodna v.d. VDT Maja Jovanović i tužiteljka Begović kume, po sopstvenom priznanju, pa se dodatno šalje i loša poruka o već tradicionalnim kumovskim vezama i napredovanjima u tužilačkoj organizaciji", zaključio je Milović.

Podsjećamo, tužilački savjet (TS) odlučiće danas ko će od državnih tužilaca biti određen za novog vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Kandidati za v.d. VDT-a koji su se prijavili na javni poziv, pravnik Milorad Marković i specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, nijesu na jučerašnjoj sjednici TS dobili potreban broj glasova.

Dosadašnjoj v.d. VDT-a Maji Jovanović je konstatovan prestanak funkcije nakon dva mandata na toj poziciji.

Vlada Crne Gore u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je traženo da mandat v.d. VDT-a traje do izbora vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu.

Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније