Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

13. 02. 2023. 19:43 >> 07:57

MUGOŠA O ZAHTJEVU CDT-A

"Većina članova DIK-a za traženje mišljenja od AZLP-a"

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša ističe da je on na posljednjoj sjednici tog tijela bio za prihvatanje zahtjeva Centra za demokratsku tranziciju, da imaju uvid u potpise podrške predsjedničkim kandidatima, ali je njegov glas bio u manjini. Pojašnjava za Portal RTCG da na prethodnim izborima nije postojala zvanična odluka DIK-a da se omogući uvid u sve segmente izbornog procesa, već je uvid vršen na osnovu odobrenja tadašnjeg predsjednika.

Mugoša je istakao da je na zahtjev Centra za demokratsku tranziciju (CDT) dio članova DIK-a izrazio skepsu da li je ova inicijativa u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, te je on predložio da se uputi dopis Agenciji za zaštitu ličnih podataka (AZLP) kako bi dobili tumačenje.

Mugoša je reagovao na izjavu Centra za demokratsku tranziciju da im DIK onemogućava cjelovito praćenje izbornog procesa.

“Nakon što sam članove Državne izborne komisije (DIK) upoznao sa zahtjevom Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da im se omogući uvid u potpise podrške birača u skladu sa praksom sa prethodnih izbora, dio članova DIK-a izrazio je skepsu da li je ova inicijativa u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti“, kazao je Mugoša.

Naveo je da na prethodnim izborima nije postojala zvanična odluka komisije da se ovo pravo omogući već je uvid vršen na osnovu odobrenja tadašnjeg predsjednika.

Istakao je da je “njegov lični stav je da Zakon o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da posmatraču treba omogućiti praćenje toka izbora i rad organa za sprovođenje izbora treba tumačiti i smislu davanja mogućnosti posmatračima uvod u potpise birača“.  

Mugoša je dodao da je to je u skladu i sa Međunarodnim izbornim standardima u ovoj oblasti.

 “Ipak, kako je Komisija kolegijalno tijelo koje odlučuje većinom glasova, ja sam dužan poštovati ovaj zaključak Komisije, te je zahtjev za mišljenje AZLP-u već upućen“, zaključio je Mugoša.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније