Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

21. 02. 2023. 14:00 >> 14:04

IBRAHIMOVIĆ SA SARZINOM

"Za Crnu Goru važno da ostane na evropskom putu"

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović i poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić-Harbić razgovarali su danas sa izaslanikom Vlade SR Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuelom Sarzinom i ambasadorom SR Njemačke u Crnoj Gori Peterom Feltenom, navodi se u saopštenju ove partije.

Kako se u saopštenju navodi, na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, izboru sudija Ustavnog suda, predsjedničkim izborima, kao i o prijevremenim parlamentarnim izborima.

Sarazzin je istakao da je veoma važno za Crnu Goru da ostane na evropskom putu i da je rješenje aktuelne političke, a naročito institucionalne krize veoma važno za ostanak Crne Gore na tom putu.

U tom pravcu, kako je istakao, važno je da Ustavni sud bude funkcionalan, kako bi se izbjegle situacije da se ustavnost nekih zakona ne može provjeriti pred Ustavnim sudom.

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović iskazao je zahvalnost Vladi SR Njemačke na konstantnoj podršci koju pruža Crnoj Gori na evropskom putu kao i na podršci SR Njemačke i EU u procesu kompletiranja Ustavnog suda.

Ocijenio je da u Bošnjačkoj stranci cijene napredak u pravcu dovođenja Ustavnog suda u stanje funkcionalnosti, ali iskazao i razočaranost činjenicom da se namjerava kompletirati Ustavni sud bez Bošnjaka.

“Iako Ustav jasno jamči pravo manje brojnim narodima na proporcionalnu zastupljenost u državnim organima što je, ujedno, i dostignut nivo ostvarenih prava u ranijem sazivu Ustavnog suda. Kao jedini autentični politički predstavnici Bošnjaka i kao predstavnici Bošnjačke stranke, koja u svom programu ima zalaganje za proporcionalnu zastupljenost i koja je to zalaganje ugradila u Ustav, ne možemo pristati na degradaciju postignutih standarda i direktno kršenje Ustavom zajamčenih prava”, kazao je Ibrahimović.

Poslanica Kenana Strujić Harbić istakla je da je za Bošnjake i Bošnjačku stranku veoma važan princip srazmjerne zastupljenosti Bošnjaka u svim institucijama države Crne Gore, ali da je važnost zastupljenosti u Ustavnom sudu možda i najvažnija, i simbolično i suštinski.

“Poruka da se političkim dogovorom mogu derogirati ustavne norme i postignuti nivo prava, predstavlja loš signal svim građanima Crne Gore, a posebno manjinama i za nas je veoma problematično da takvu poruku podržimo, bez obzira na važnost kompletiranja Ustavnog suda”, istakla je Strujić Harbić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније