Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

10. 03. 2023. 08:29 >> 14:44
18

JOKOVIĆ

"Ne smijemo dati mogućnost Đukanoviću da odlučuje"

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Vladimir Joković apeluje na sve partije parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine da se izdignu iznad ličnih i partijskih interesa i da se dogovori sastav nove vlade. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, kazao da treba dogovoriti vladu koja će da traje do 2024. godine kako ne bi dali poziciju predjsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da odlučuje o tome.

“Ne smijemo ni u kom slučaju dozvoliti da mi našim postupcima dajemo snagu DPS-u i Đukanoviću koji je u predsjedničkoj kampanji. Ako mi sada pokažemo da ne možemo da se dogovorimo, a onda ponovo budemo išli na izbore, pa tražili od građana da nam daju mandat da se dogovorimo, iako nijesmo prije uspjeli... Sad imamo većinu i treba da se dogovorimo da trajemo do 2024. godine, rekonstruisana Vlada, novu vladu, ali ne smijemo dati poziciju da on o tome odlučuje”, kazao je on.

Agrobudžet nema niko pravo da kritikuje

Komentarišući nezadovoljstvo poljoprivrednika raspodjelom Agrobužeta, Joković kaže da Vlada čiji je potpredsjednik ne može za godinu da ispravi greške koje su pravljene 50 godina.

“Mi činimo ono što možemo. Imajući u vidu da imamo najveći budžet u istoriji Crne Gore, niko nema prava da ga kritikuje, mada za poljoprivredu nikada nije dovoljno novca”, kazao je on.

Istakao je da su za lošu lokalnu infrastrukturu krive lokalne uprave.

“Ja bih sve proizvođače uputio na lokalne samouprave da ispitaju kako se troše sredstva”, kazao je on.

Povećanjem ukupne ekonomije uvećaće se i sredstva za poljoprivredu, smatra on.

Relevantne institucije izračunaće proizvodnu cijenu mlijeka

Kada je riječ o nezadovoljstvu mljekara, Joković kaže da je zadovoljan sastankom sa farmerima i da su i sami zaključili da su premije veće nego u državama regiona. Međutiim, kako navodi, inputi u proizvodnji su poskupili.

“I od te otkupne cijene mlijeka do prodaje u marketima, postoji ogromna razlika”, kazao je potpredsjendik Vlade.

Zato su postigli dogovor da angažuju relevantnu instituciju koja će izračunati tačno koliko je proizvodna cijena mlijeka.

“Proizvodna cijena za neke proizvode je manja, a za neke veća, jer neki mnogo više rade, bolje hrane krave, imaju veću produktivnost, ali vidjećemo prosjek. Da vidimo koliko košta prerada tog mlijeka u mljekarama i koliku maržu imamo u marketu i kad to dobijemo niko neće moći ništa da prigovori”, kazao je on.

Vlada nema zakonsku ni budžetsku liniju kojom bi podržala malinare

U ovom trenutku ne postoji mogućnost da se izađe u susret nezadovoljnim mljekarima.

Kada je riječ o malinarima, Joković ističe da Ministarstvo nije ni na koji način učetvovalo u kreiranju otkupne cijene, koja je po njemu previsoka.

“Mi nemamo zakonsku ni budžetsku liniju kojom bismo mogli da podržimo malinare. Radovačli bismo se da možemo. Da li postoji drugi način? Možemo o tome da razgovaramo, ali, podvlačim opet, cijena od 4,30 eura je nerealna i nikada na tržištu ne može da postigne tu cijenu. Sami su se dogovorili. Sada mogu da vide da li je to previsoka cijena, može li se spustiti, da li država može uraditi nešto u tom smislu”, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније