Политика

А.М. [ ВОА ]

24. 03. 2023. 08:43   >>  08:43 1

АБАЗОВИЋ ЗА ВОА

"Пријевремени избори што прије, али у складу са правним поретком"

Премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић рекао је у интервјуу за Глас Америке да је сагласан са ставовима да би пријевремене изборе требало одржати што прије, али сматра да би до тога требало да дође "легалном процедуром" и да је "исправан пут" скраћење мандата Скупштини Црне Горе. Указ предсједника Мила Ђукановића о распуштању Скупштине и заказивање избора за 11. јун, како је оцијенио, није у складу са том процедуром.

Абазовић, који борави у посјети Сједињеним Државама, рекао је да је о политичким дешавањима, прије свега о недавно завршеном првом кругу предсједничких избора, разговарао и са специјалним америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

"Мислим да је Црна Гора положила један велики демократски испит. Никад релаксиранија атмосфера, добре поруке свих кандидата, не улазим сад ко је какав резултат остварио. Помиритељске (поруке), фокус на неким стварима које се тичу будућности, а не прошлости. То је оно што смо свих ових година жељели да видимо. Надам се да ће се у сличној атмосфери завршити и други круг. Сигуран сам да ћемо добити новог предсједника и то ће означити једну нову етапу у стварању услова за неке будуће политичке процесе у Црној Гори, надам се врло позитивно", рекао је Абазовић и поручио да вјерује да ће ускоро бити изабран и седми недостајући судија Уставног суда.

Коментаришући хапшење помоћника директора Управе полиције (УП) Дејана Кнежевића, Абазовић је истакао да ће у понедељак разговарати са директором УП "који сноси своју одговорност, као и сви ми, јер је предлагао помоћнике", те да и даље има пуно повјерење у министра унутрашњих послова.

Глас Америке: Предсједник Ђукановић је недавно донио Указ о распуштању Скупштине и за 11. јун заказао пријевремене парламентарне изборе. Сједињене Државе такође изборе сматрају решењем за кризу, а тражи их и Покрет Европа сад као странка у успону. Да ли су пријевремени избори неминовност?

Абазовић: Нико нема ништа против избора. Ствар је само да до избора дођемо у легалној процедури. Начин на који је то урадио предсједник Ђукановић, по мени, није у складу са процедуром зато што он указ мора да донесе на основу неких претходних одлука. Те одлуке треба да прате одлуке парламента, односно парламентарне већине. У супротном, он је тај указ могао да донесе и у августу мјесецу прошле године, или било којем дану прошле или ове године, а не три дана пред први круг предсједничких избора када се провјерава и његов рад с обзиром на то да је он један од кандидата. Та иницијатива је на Уставном суду, и ја се надам да ће он донијети одлуку. Сви ћемо је испоштовати, уколико то буде коначна одлука, зашто да не. Ако би се десило да то не буде у складу са процедурама, парламент има исту могућност да себи скрати мандат и да онда вјероватно нови предсједник одреди датум парламентарних избора. Ја лично немам ништа против тога, само сам да се испоштују све процедуре и да се не покушавају добијати јефтини политички поени на начин на који је то покушао да уради актуелни предсједник државе.

Глас Америке: Уколико Скупштина буде одлучивала о скраћењу свог мандата да ли ће то Ваша странка овог пута подржати?

Абазовић: То мора да буде плод договора већине у парламенту. То је могло да се деси и раније, 41 посланик је имао ту могућност. Ја се стално враћам на једну ствар. Парламент Црне Горе је легитимна институција у пуном мандату. И за владу може да се каже нешто, па и за предсједника с обзиром на то да му је мандат при крају. И то треба да буде њихова одлука. Ја мислим да Црној Гори требају избори, никада нисам говорио да не требају избори, само јој требају избори који ће да буду у складу са правним поретком.
Глас Америке: Када кажете да су Црној Гори потребни избори, да ли дијелите став појединих у Црној Гори и међународној заједници да би их требало одржати што прије?

Абазовић: Да, да. Чак смо између осталог, и наша партија, наш шеф клуба је потписао када се дала иницијатива Уставном суду да ће посланици ове већине која је дала иницијативу сами скратити мандат Скупштини Црне Горе. Мислим да је то исправан пут.

Глас Америке: Кога ваша странка види као партнера на изборима? Да ли се на основу недавног првог круга предсједничких избора већ могу наслутити и предизборне коалиције?

Абазовић: Па видјећемо, мислим да је још рано говорити о предизборним коалицијама. Мене радује завршетак предсједничких избора. Завршени су управо онако како сам предвиђао. Неки људи су говорили да ће то бити повратак Мила Ђукановића, неки су говорили да ће можда неке структуре које ето нису препознате довољно као проевропске да некако издоминирају. Доминантна је једна европска политика. У другом кругу очекујем да сви подржимо господина Милатовића. То смо урадили јавно и наравно да ћемо то радити до 2. априла. И то отвара неке нове перспективе. Ја не могу сад да предвидим како ће се неко позиционирати на парламентарним изборима, али је најважније да излазимо из чељусти деведесетих. Ова предсједничка кампања је то показала. Чак и странке од којих то нијесмо очекивали су имале једну доста другачију реторику и другачије представљање у односу на претходни период. Мислим да то треба да сачувамо некако, сви заједно, и да та на тај начин градимо будућност... Ми смо сада заиста подигли љествицу и сваки корак назад би био заиста катастрофалан.

"Извјештај Стејт департмента читам другачије"

Глас Америке: У извјештају Стејт департмента о стању људских права између осталог се наводи да у Црној Гори постоје озбиљни проблеми када је ријеч о корупцији, независности правосуђа, те да су претходна, па и ваша влада, наставиле корупцију и партијско запошљавање по старом шаблону. Ви се залажете за борбу против корупције и обећали сте да ћете је искоријенити. Шта се догодило?

Абазовић: Догодило се да смо заиста на правом путу. Догодило се да су у Црној Гори историјски процеси када је у питању борба против корупције и организованог криминала. Догодило се да ми имамо предсједницу Врховног суда која је процесуирана, предсједника Привредног суда, врх полиције. Догодило се да се по први пут растурају нарко картели, догодило се да се на европском нивоу раде највеће заплијене цигарета. Постоје људи који можда хоће партијско запошљавање које можда није исчезло скроз у Црној Гори... Ја мислим да је Црна Гора много поштенија држава него што је била прије 2020. године.

Глас Америке: Зашто се то није одразило у извјештају Стејт Департмента?

Абазовић: Па не знам. Ја лично мислим да се одразило, ја га читам другачије. Видим неку интенцију да нешто правимо проблем ђе га нема, али шта да радимо, мислим да и то није за мене лично изненађење.

Глас Америке: Да ли је то нешто што вас брине?

Абазовић: Не, не, мене то радује. Зато што ја највише волим кад резултати демантују неке покушаје политичких дискредитација. Дакле ово што се дешава у Црној Гори, што се дешава у континуитету двије године, а посебно последњих годину дана, се никада није видјело. Знате зашто ми имамо боље параметре у економији? Зато што се мање краде. Не зато што смо измислили неке микрочипове. Знате зашто имамо бољу наплату ПДВ-а? Зато што имамо већу дисциплину. Знате зашто смо први пут прошли 5 милијарди ГДП? Зато што свака институција функционише боље и поштеније.

Ако хоћете сада да кажем да у 50 хиљада људи нема неодговорних, ја то нећу рећи. Али, морам да кажем да је по мени потпуно сулудо поредити борбу против корупције прије 2020. године и сада, то је нешто неупоредиво. Ми смо похвале добили од свих, па ми смо отворили ЕУРОПОЛ. Зашто ЕУРОПОЛ прије није давао податке некоме? Дакле, једино што поштујем јесте ово за судство. Судство остаје рак рана исто као што је тужилаштво било рак рана. Ми морамо да идемо у реформе, морамо да мијењамо, међутим ми морамо да мјењамо људе у складу са законом. Ми не можемо да мјењамо људе вануставно, и то нам отежава зато што тражи шири консензус кога тренутно нема или до којег је јако тешко доћи и то су неки проблеми, али на борбу против корупције ја сам изузетно поносан. То је сегмент који је дефинитивно највише показао конкретних резултата у односу на неки претходни период.

Глас Америке: Када сте поменули политичку дискредитацију, да ли се то односило на Стејт департмент и њихов извјештај?

Абазовић: Не на Стејт департмент него на људе који су некако присутни у јавности, било као аналитичари, било као новинари који износе ствари који нијесу тачне. Они на то наравно имају право, али исто тако дозволите да и ја имам право да кажем што је истина. Ако неко каже, нека упореди било коју државу региона, ево реците било коју државу, ма не региона, Европске уније. Гдје је борба против нарко картела и шверца цигарета била већа него у Црној Гори? Било коју, Европске уније, ево нећу за регион да причам. Или где је више људи који су обављали неке значајне функције процесуирани у краћем временском периоду. Било коју, а ако не, онда заиста морам да констатујем да се ради о нетачним информацијама.

Пуно повјерење у министра унутрашњих послова

Глас Америке: Потенцирате борбу против организованог криминала. У Подгорици је ухапшен помоћник директора Управе полиције и то је последње у низу хапшења полицијских службеника у Црној Гори осумњичених да су блиско повезани са криминалним организацијама и клановима. Да ли ви и даље имате повјерење у директора Управе полиције и министра унутрашњих послова и да ли ћете о том случају разговарати са њима по повратку у Црну Гору?

Абазовић: Апсолутно ћу разговарати. Са министром унутрашњих послова сам већ разговарао, са директором полиције ћу разговарати у понедељак. Кад је ријеч о министру унутрашњих послова, не да имам повјерење, него он је умногоме заслужан за ово што се десило. Дакле, поред премијера, што је потпуно неуобичајено, више пута је колега Аџић боравио у ЕУРОПОЛ-у. Ми смо успјели некако да повратимо поверење које је било претходно пољуљано. Наравно ово не би било могуће да нисмо имали кооперативност специјалног државног тужиоца, коме честитам на свему што ради и шефу специјалног полицијског тима коме такође честитам на свему што су урадили, тако да, ово што се дешава је најављено као нешто што је болно, јер је заиста непријатно, али ово је неминовно за оздрављење Црне Горе.

О Кавачком клану причамо посљедње двије године, прије тога је то била табу тема. Ово су све људи који се процесуирају, људи који су дио Кавачког клана. И неки људи који се овдје не спомињу, не спомињу и даље, али које ће стићи рука правде, е онда ћете видјети са чиме смо се ми цијело ово вријеме суочавали. И онда неко прича о партијском запошљавању и да ли је неко у Електропривреди Црне Горе или у некој другој институцији дошао да ради као неки портир, јер је близак некој политичкој опцији. То су ствари које су неупоредиве.

Ми причамо о људима који су новац носили палетама, који имају више новца него што има Државни трезор Црне Горе. О људима којима се стављају на терет тешка убиства. И ми о таквим људима причамо, а до неких смо дошли, до неких ћемо тек доћи, ја се надам. До неких можда нећемо доћи никад, али ћемо на њих упрети прстом и идентификовати их, као што се то ради. Дакле, овдје се ради о Звицеровој групи која је имала продужене руке у институције система Црне Горе и ово не би могла да ради да није имала политичку заштиту и да некоме из политичког естаблишмента није за то плаћала рекет. Јако је тешко замислити да је то могло да се уради тек тако. Ко је помињао те људе прије двије године? Ко је излагао себе тим људима, сјећате се акција? На крају, једну акцију је спровео и Дејан Кнежевић, то желим да нагласим, јер је он тада био награђен...

Глас Америке: И дали сте му захвалницу...

Абазовић: Да, тако је. То је било у априлу 2021. године када је 18 људи ухапшено у великој акцији, међу којима је био и Слободан Кашћелан, исто вођа Звицерове групе, који је сада у затвору. И онда се десило да након тога буду пуштени од стране истражног судије, па су поново ухапшени, од којих су неки и побјегли. Он, на сву срећу, није.

Глас Америке: Поменули сте да имате повјерење у министра унутрашњих послова, а да ли имате повјерење у директора полиције?

Абазовић: Дакле, директор Управе полиције носи своју одговорност као и сви ми, на крају, он је предлагао своје помоћнике. Ја не желим за ниједну особу да кажем да је за нешто одговорна, прије него што се за то заиста утврди. Ми смо сад у неком процесу у којем се још утврђује одговорност. Разговараћемо, имамо много тога што треба да кажемо једни другима или што ја имам потребу да кажем директору полиције. Вјероватно и он, и он ће рећи своје виђење ствари. Али ово су вјерујте, за људе који нису у овом послу, ово је изненађење. За мене није, ја сам систем идентификовао од раније.

"Не брине ме пад подршке НАТО-у"

Глас Америке: Једна од важних тема током вашег боравка у Сједињеним Државама биле су и евроатлантске интеграције. Према последњој анкети пада подршка НАТО савезу у Црној Гори. Да ли Вас, као заговорника евроатлантских интеграција, то забрињава и шта је разлог пада?

Абазовић: Видио сам и то, али не знам да је то релевантно.

Глас Америке: Не брине вас?

Абазовић: Зашто би ме бринуло? Ја мислим да је потпуно супротна ситуација. Зашто би ме бринуло што неко има своју политичку агенду пред други круг предсједничких избора. Прича о Црној Гори као да расте подршка анти-НАТО-у, а пада подршка НАТО-у. Када је ДПС био на власти, подршка НАТО-у је била 35 посто, сад је 48.

Глас Америке: Прије годину је била 51 одсто...

Абазовић: Ја нисам дошао да бих правио кампању неким структурама...

Глас Америке: Интересује ме да ли Вас то брине...

Абазовић: Не брине ме. Не само зато што Црна Гора испуњава своје НАТО обавезе, него је Црна Гора земља у којој у овом тренутку пер капита има највише украјинских избјеглица. Црна Гора је преко 15 одсто свог буџета за одбрану дала за помоћ Украјини. То нису урадиле многе земље које су чланице НАТО-а. Да је Црна Гора била прва од три земље Европске уније која је потписала специјалну декларацију са предсједником Зеленским. Да је Црна Гора испратила све када је у питању политика санкција, исто као Европска унија и да није имала никакве отпоре за то. И сада треба неко да нас између два круга избора врати на причу како се наводно клима подршка НАТО-у... Ја то сматрам потпуно ирелевантним. Да ли ви видите да неко помиње те теме? Да неко пали НАТО заставе? То се све радило за вријеме ДПС-а. Да ли ви видите да се неко буни што ми спроводимо политику санкција? Знам чему то служи. Међутим, та политика не може више да прође - ни у Стејт департменту нити нигдје. Људи су видјели колико је сати. На крају, грађани Црне Горе су рекли своје.

Глас Америке: А да ли Вас брине то што Црна Гора стоји у процесу европских интеграција?

Абазовић: Брине ме само са аспекта што се губи драгоцјено вријеме и ми то морамо да признамо. Међутим, ми смо морали да урадимо неке друге ствари које су много важне да би касније хватали корак. Ми смо у европским интеграцијама имали стагнацију због три одлуке које су биле политичке - то су судски савјет, Уставни суд и избор ВДТ-а. За те три одлуке нисмо могли да нађемо шири консензус. Ово што смо сада урадили на крају фебруара, смо требали да урадимо крајем јула. И тада то нису хтјели да ураде наводно због Темељног уговора (са СПЦ) којег сада нико не помиње. Који уопште није тема. Замислите сада да је то била тема уговор током предсједничке кампање. И сада вам људи између осталог, и наши партнери овдје, кажу имали сте визију да теме које су свађалице скинете са дневног реда заувијек. Треба само мало да будемо посвећени нечему што је суштински. Суштински је да се изборимо са криминалом, да завршимо изборне процесе како треба.

Глас Америке: Да ли очекујете да ће бити убрзан?

Абазовић: Да, очекујем да ће бити убрзан и волио бих да то препознају наши партнери у Европској унији. Јер мислим и да је њихов интерес да политика проширења, након агресије на Украјину, заживи. Да не остане у истој равни као раније. Мислим да је то моментум који би Црна Гора требало да искористи.

Поступак замрзавања имовине 34 лица

Глас Америке: Црна Гора се у спољној политици ускладила са политиком Европске уније када је ријеч о санкцијама Русији због инвазије на Украјину. Сједињене Државе посебну пажњу посвећују и гоњењу оних који крше санкције као и заплијени имовине руских олигарха. Да ли је било неких захтјева упућених Црној Гори тим поводом?

Абазовић: Ако буде захтјева ми ћемо их процесуирати и све што су били захтјеви, не конкретно из Америке, али из других озбиљних европских држава, везано за Агенцију за националну безбједност, све је испуњено. Ми смо против 34 лица покренули поступак замрзавања имовине у Црној Гори, то ћемо радити у континуитету, али то се односи на лица која су на листи за санкције. Да не мисли неко да треба да идемо према свима људима који су из Руске Федерације... Они који нису на листи санкција, према њима се неће предузимати мјере.

Глас Америке: Да ли сте примјенили и нови круг санкција ЕУ?

Абазовић: Ми за сад пратимо све и то има неку нит која нема никакво застајање. Дакле како они донесу пакет, тако и ми испратимо.

Пратите нас на

Коментари 1

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије