Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

25. 03. 2023. 11:32   >>  11:32 4

GOVOR NA HARVARDU

Abazović: Pronađimo najmanji zajednički imenitelj za saradnju

Predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, poručio je da smo svi u obavezi da pronađemo najmanji zajednički imenitelj za saradnju jer je to jedini način da imamo mir. On je govorio je sinoć na Harvardu pred brojnim profesorima, studentima i gostima u Prirodnjačkom muzeju tog Univerziteta, koji je jedan od najpoznatijih u svijetu, osnovan daleke 1636. godine.

 

Zahvaljujući se na pozivu, premijer je istakao da je svijetu potrebna globalizacija, ali sa pravdom.

U svom izglaganju, podsjetio je na borbu protiv kriminala i istakao da iza svakog nacionalizma stoji korupcija, odnosno korumpirani političari koji ne žele jake institucije.

"Niko ne može sebi dozvoliti da podržava stabilokratije bez demokratije, jer takve stabilokratije postaju autokratije, a toga nema ako želimo slobodu izbora", kazao je on.

U kontekstu zaštite životne sredine, premijer je kazao da je ekologija pitanje globalne etike, a ne pojedinačnih zemalja, dodajući da utoliko više imamo obavezu da, posebno u vrijeme krize, pronađemo modele za saradnju za zajedničko dobro cijele planete.

Govoreći o odnosima u regionu, predsjednik Vladeje tokom izlaganja istakao da se moraju što prije riješiti sva otvorena pitanja i uspostaviti modeli saradnje kako bi u skorijoj perspektivi mogli da govorimo o Zapadnom Balkanu kao o najatraktivnijoj investicionoj destinaciji.

Rektor Harvard Univerziteta Lorens Bejkau uputio je poziv predsjedniku Vlade dr Dritanu Abazoviću da govori na kampusu koji organizuje Harvardov Centar za evropske studije Minda de Gunzburg (CES) i udruženje evropskih studenata sa Fakulteta Kennedy i Fakulteta za poslovne studije univerziteta Harvard.

Osnovan 1969. godine, CES je najstariji i najveći univerzitetski centar posvećen proučavanju Evrope u Sjedinjenim Državama. Od svog prvog izdanja 2012. godine, godišnja konferencija o Evropi jedan je od najvećih događaja u organizaciji studenata sa fokusom na Evropu na univerzitetima u Sjedinjenim Državama. Njen cilj je jačanje transatlantskog razumijevanja izgradnjom mostova dijaloga između različitih grupa međunarodnih studenata i evropskih naučnika, kreatora politika i lidera iz raznovrsnih sektora.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније