Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Мина [ R.B. ]

26. 03. 2023. 21:16 >> 21:16
1

U SARAJEVU

Usvojena deklaracija o saradnji regionalnih zelenih partija

Deklaracija o uspostavljanju platforme za saradnju zelenih političkih stranaka Zapadnog Balkana potpisana je danas u Sarajevu, saopšteno je iz URA-e, koja je jedna od potpisnica.

U deklaraciji se navodi da su zelene političke organizacije sa Zapadnog Balkana saglasne da uspostave operativne i funkcionalne platforme za saradnju, kako bi se upoznale sa individualnim i zajedničkim izazovima u vezi sa pitanjima domaće i regionalne politike regiona i iskoristile priliku za ubrzanje procesa evropskih integracija.

Potpisnici deklaracije saglasni su da organizuju zajednički pokret sa ostalim aktivistima u cilju zaštite životne sredine, prirodnih resursa i ljudskih prava svih građana širom regiona na obezbjeđivanju i očuvanju čistog vazduha, vode i zemljišta.

„Mi, zelene političke organizacije iz regiona, saglasni smo da edukujemo građane i pronađemo rješenja za smanjenje siromaštva i osiguramo pristojan život kroz adekvatne plate i penzijsko osiguranje”, navodi se u deklaraciji.

Zelene političke stranke Zapadnog Balkana saglasile su se da pomognu jačanju modela lokalne samouprave za direktniji uticaj na životnu sredinu i zaštitu osnovnih ljudskih prava građana.

U deklaraciji se navodi da su partije potpisnice saglasne da preuzmu odgovornost da dalje razgovaraju o modelima i strukturi platforme koja treba da bude uspostavljena u narednih šest mjeseci, a čiji proces treba da rezultira formiranjem realnih, ali ambicioznih ciljeva za zajedničko djelovanje.

“Potrebno je pozvati i ostale zelene učesnike iz susjednih zemalja regiona, koji su voljni da zajednički razgovaraju i traže rješenja za pitanja od zajedničkog interesa“, piše u deklaraciji.

Deklaraciju su potpisali Albanska stranka zelenih, “Hoćemo” – zelena stranka iz Bosne i Hercegovine, “ORAH” iz Hrvatske, URA, DOM iz Sjeverne Makedonije, “Zajedno” iz Srbije i Nezavisna Lista Zagreb.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније