Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 09. 2023. 10:07 >> 18:15
1

BOŽOVIĆ

"Novi izbori realniji od formiranje vlade"

Nova Vlada treba da bude odraz izborne volje građana, a sve drugo bi nas odvelo u nestabilnosti, kazala je poslanica koalicije “Za budućnost Crne Gore” Jelena Božović. Ona ocjenjuje da je nedopustivo da Vladu Crne Gore formiraju ambasadori.

“Mandatar Milojko Spajić imao je nikad lakši posao da odmah nakon dobijanja mandata krene u sastavljanje Vlade čiji su obrisi bili jasni već prvi dan nakon parlamentarnih izbora. Bez DPS-a, imali smo ne samo prostu većinu od 41 poslanika, već i uz manjinske stranke većinu potrebnu za donošenje zakona u pravosuđu gdje je potrebna dvotrećinska većina”, ističe Božović. 

Ona ocjenjuje da umjesto toga imamo bespotrebno odugovlačenje u proteklom periodu, a na kraju čak i pregovore koje je mandatar vodio sa poslanicima iz redova liste koju predvodi DPS, kršeći tako volju građana pa i principa na kojima je i Pokret Evropa sad dobio podršku.

“Možemo prije da očekujemo da će nas sve ovo dovesti do novih parlamentarnih izbora, prije nego do formiranja Vlade. U Crnoj Gori se u kontinuitetu ruše svi principi demokratije pa se Vlade formiraju krajnje neočekivano. Prvo smo imali ekspertsku Vladu, pa aktuelnu Vladu koju podržava jedva devet odsto građana Crne Gore. Ukoliko se i sada napravi neki novi eksperiment, podržan od stranih ambasada koje bi da odlučuju u Crnoj Gori mimo volje njenih građana, jasno je da se prilike u Crnoj Gori neće stabilizovati. Naprotiv, to će dovesti do kriza u ekonomskom, socijalnom i političkom i svakom drugom planu”, dodaje Božović.

Nestabilna politika državu vodi ka nestabilnosti, ocjenjuje Božović i dodaje da se odluke o Crnoj Gori moraju donositi ovdje, a da svaka nasilna i vještačka tvorevina dugoročno nanosi štetu Crnoj Gori.

“Koalicija "Za budućnost Crne Gore" bila je i ostaće spremna za konstruktivni razgovor u cilju postizanja dogovora kako bi se Vlada konačno formirala ali takođe ostajemo dosljedni principima da se DPS ni na mala ni na velika vrata ne vrati na pozicije vlasti i moći .Čuvaćemo i branićemo izbornu volju građana onako kako smo to radili i do sada”, naglašava Božović za Adria TV. 

Građani se sa pravom pitaju čemu služe izbori ako se njihova izborna volja ne priznaje, a Vladu formiraju strane ambasade, odnosno ambasadori, ocjenjuje Božović.

“Nakon održanih izbora i malog izlaska glasača pojedine NVO i pojedini predstavnici ambasada u Crnoj Gori pokušali su da predstave to kao slavu demokratije u Crnoj Gori, međutim, to je samo poraz demokratije jer mala izlaznost birača pokazuje samo da oni više ne vjeruju da njihov glas ima ikakvu odlučujuću ulogu i bojim se da ukoliko bi otišli na nove izbore – sve ove prilike koje smo imali u proteklom periodu samo bi kod građana izazvalo dodatno nepovjerenje da njihov glas uopšte može o bilo čemu da odlučuje. Mi se zalažemo da se glas građana poštuje i da se volja građana iskazana na parlamentarnim izborima preslika prilikom formiranja Vlade”, zaključila je Božović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније