Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal Vijesti ]

02. 03. 2024. 17:12 >> 17:12
1
Čitaj mi:

poslanik Nove srpske demokratije

Agenti ANB-a nezakonito pratili svaki korak Đurovića

Po nalogu nekadašnjeg šefa tajne policije Dejana Peruničića nezakonito je praćen i prisluškivan i poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Dejan Đurović.

Taj političar juče je saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), u svojstvu oštećenog, a u postupku koji se vodi protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Nakon saslušanja “Vijestima” je kazao da se pridružio krivičnom gonjenu protiv Peruičića.

“Danas sam kao oštećeni dao izjavu u Specijalnom državnom tužilaštvu, u postupku protiv bivšeg šefa ANB Dejana Peruničića, zbog aktivnosti koje je u tom vremenu partijska i neprofesionalna služba sprovodila protiv mene i protiv mojih kolega, tadašnjih opozicionara, u jednom dužem vremenskom intervalu. Pridružio sam se gonjenju i izrazio nadu da će napokon ovakve nečastive aktivnosti izaći na vidjelo dana, i da to treba da bude nauk da se ovakve stvari više nikad ne ponove u Crnoj Gori. U nadi da je demokratija i sloboda napokon dočekana”, kazao je on.

Protiv Peruničića je podignuto više optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja. Sve su potvrđene, ali je Viši sud u Podgorici odlučio da njemu i njegovim saradnicima sude iza zatvorenih vrata.

U jednom od predmeta SDT tereti Peruničića da je nezakonito prisluškivao funkcionera i aktiviste Demokratskog fronta u hotelu “Palas” u Petrovcu 2020. godine. Taj predmet aktuelizovan je nakon što su funkcioneri Fronta početkom novembra 2021. godine obznanili da je blizu 300 njihovih funkcionera i aktivista prisluškivano tokom dvodnevnog seminara u tom hotelu.

Sudi mu se i zbog optužbi da je u vrijeme svog mandata prisluškivao bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, a u drugom slučaju da je uz pomoć bivšeg agenta ANB Srđe Pavićevića nezakonito snimao i pratio funkcionere nekadašnjeg Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i Ujedinjene Crne Gore, bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i nekoliko novinara.

SDT Peruničića i Pavićevića tereti da su od početka 2020. do 30. avgusta te godine nezakonito pratili, prisluškivali i snimali Krivokapića, sadašnjeg potpredsjednika Vlade Aleksu Bečića, aktuelnog predsjednika Skupštine Andriju Mandića, lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića, funkcionera Nove Slavena Radunovića, tadašnjeg gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića, i aktuelnog predsjednika te Opštine, sada uhapšenog Mila Božovića.

Prema istim spisima nezakonito su praćeni, prisluškivani i snimani čelnici Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Goran Danilović i Vladimir Joković, aktuelni ministar poljoprivrede, zatim poslanik Demokrata Boris Bogdanović, tadašnja novinarka, a sada konzulka Crne Gore u Srbiji Nevenka Bošković Ćirović i novinar Petar Komnenić.

Prema prijavi koju je protiv Peruničića podnio njegov nasljednik na funkciji šefa tajne policije, Dejan Vukšić, on je tokom litija protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, od kraja 2019. do kraja avgusta 2020. godine, prisluškivao sveštenike Mitropolije crnogorsko-primorske, ali i određene političare.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније