Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

04. 03. 2024. 13:14 >> 16:57
Čitaj mi:

IVANOVIĆ - BERBOK

Napredak u poglavljima 23 i 24 napraviti do ljeta

Ministar inostranih poslova Filip Ivanović istakao je da do posjete savezne ministarke vanjskih poslova SR Njemačke Analene Berbok dolazi u momentu velikih reformi Crne Gore na evropskom putu.

boxPluginImg

"Mogu reći da smo danas dobili potvrdu da je Evropska unija zainteresovana za Zapadni Balkan. Integracija nema alternativu ukoliko želimo stabilan region. To je put za stabilnost i za lakše rješavanje sporova. Odnosi naše dvije zemlje su odlični i cijenimo posvećenost Njemačke ovom dijelu Evrope", istakao je Ivanović.

Naveo  je da se nada da ekspertska i politička pomoć Njemačke neće izostati u budućnosti. Ministarka je istakla da žele Crnu Goru u EU. 

"Želim da zahvalim na gostoprimstvu. Prošlo je previše vremena od posljednje posjete ministra SR Njemačke Crnoj Gori", istakla je ona.

Istakla je da je proširenje EU imperativ, posebno nakon agresije Rusije na Ukrajinu. 

"U procesu pridruživanja EU Crna Gora je sama sebi zadala veoma velike stvari. Ali rame u rame idemo ka Evropskoj uniji", istakla je  Berbok.

Ona je navela da je Vlada jasno pokazala da posvećeno radi ka reformama koje će je dovesti do EU. 

"Vlada odlično radi na rješavanju otvorenih pitanja u oblasti pravosuđa. Sprovođenje reformi zahtijeva liderstvo i sad za Vladu postoji jedan jedini put, ato je put ka EU. Privremeni uslovi u poglavljima 23 i 24 treba da budu postignuti do ljeta ove godine", istakla je ona i navela da je to jak signal onima koji bi da uspore taj put.

boxPluginImg

Kazala je i da je važno da se pruži podrška  i u infrastruktrnim projektima u Crnoj Gori. 

"Kad imate koaliciju sa više partnera nije lako, posebno ne ako vam je potrebna dvotrećinska većina za promjene Ustava. Kad god krenete nekim novim korakom u EU, mi ćemo biti uz vas i razmišljati kako vam kao savezna Vlada možemo pružiti podršku u oblasti pravosuđa  posebno", navela je ona.

Sa jakom sigurnosti i vladavinom prava Crna Gora će biti dobra meta za nove investicije, a u narednim razgovorima biće riječi o zelenoj tranziciji, poručila je savezna ministarka.

Ona je istakla da se novim vjetroparkom može dati veliki doprinos ekološkom sistemu.

Berbok je kazala da proširenje EU nije nešto što se podrazumijeva, već služi kao nešto što ojačava cijelu EU.

Odgovarajući na pitanje o malignim ruskim uticajima, kazala je da postoje oni koji žele da oslabe liberalnu državu.

"Jedna od bitnih stubova u teškim vremenima je jačanje pravne sigurnosti. Naše osiguranje životno je članstvo u NATO-u i EU, i nama je važno da Crna Gora ima oba životna osiguranja. Mi intenzivno radimo i snažimo taj put", navela je Berdok.

Ivanović je naveo da Crna Gora cijeni i sa pažnjom prati stavove evropskih partnera i prijatelja.

"Mi smatramo da je proces proširenja realan i izvodljiv i zato smo odlučili da sve svoje kapcitete stavimo u službu evropske integracije Crne Gore. To je naš glavni cilj", naveo je Ivanović.

Istakao je da je stava da efekti negativnog uticaja treba da mjere rezultatima.

"Ukoliko smo mi postigli ovakve rezulate na evropskom putu, jasno vam je koji su efekti ovakvih uticaja", istakao je Ivanović.

Svaku zabrinutost oko negativnih uticaja Rusije ili bilo koga treba suočiti sa efektima i rezultatima Vlade.

"U Crnoj Gori je 80 odsto građana evropski orjentisano, to vam dovoljno govori kako je i na koji način orjentisana Crna Gora", istakao je on.

Podsjetio je na izglasana imenovanja, i kazao da postoji koncenzus o reformama i u društvu i u palamentu.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније