Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

19. 03. 2024. 15:35 >> 15:39
1
Čitaj mi:

Predrag Zenović

Vjerujem da će nerasvjetljeni slučajevi napada na novinare uskoro dobiti epilog

Medijska prava i slobode su od suštinskog značaja za demokratski razvoj svakog društva. Cilj koji želimo da postignemo u ovoj oblasti je da kreiramo ambijent koji doprinosi demokratkom društvu i da imamo informisanog građanina, otpornog na dezinformacije, poručio je glavni pregovarač Predrag Zenović na danas održanim konsultacijama sa predstavnicima nevladinih organizacija o medijskim slobodama.

On je kazao su medijske slobode važan dio poglavlja 23, koje su predmet jednog privremenog mjerila o istragama i aktivnom procesuiranju napada na novinare, i poglavlja 10 koje se odnosi na informatičko društvo i medije.

"Kroz izradu Medijske strategije i predloge tri zakona - Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama, Zakona o medijima i Zakona o javnom medijskom servisu Crne Gore, napravili smo prvi, ključni iskorak na putu prema EU, kada je riječ o medijskim slobodama“, kazao je Zenović, navodi se u saopštenju Vlade.

Glavni pregovarač je, kako navode, ukazao na kompleksniji i teži dio rada u oblasti medijskih sloboda koji se odnosi na istrage slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

"Na ovom polju, Komisija za praćenja istraga u ovoj oblasti i nadležni organi aktivno rade. Vjerujem da će nerasvjetljeni slučajevi, uprkos protoku vremena, uskoro dobiti svoj epilog. To jeste put ka EU ali i naš put ka pristojnom, pluralnom društvu, društvu elementarne pravde i osnovnih ljudskih prava i sloboda“, zaključio je Zenović.

Šefica Pregovaračke radne grupe za poglavlje 10 – Informatičko društvo i mediji, Ružica Mišković je ukazala na dva završna mjerila za privremeno zatvaranje tog poglavlja koja se odnose na uspostavljanje nezavisnosti regulatora i osnaživanje administrativnih kapaciteta“.

"Setom medijskih zakonskih rješenja se sprovode preporuke Evropske komisije iz ranijih izvještaja o Crnoj Gori u procesu pristupanja EU. Ono što je pred nama, nakon usvajanja zakona, je njihova dosljedna, efikasna i neodlożna primjena. U ovom procesu su nam veoma dragocjeni učešće i odrška civilnog sektora“, kazala je Mišković.

Ona je istakla da je pred Crnom Gorom još aktivnosti na usaglašavanju s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti, i u tom kontekstu je posebno ukazala na važnost usklađivanja sa Regulativom o digitalnom tržištu i digitalnim uslugama, koje zahtijevaju dodatni zajednički napor kako u dijelu transponovanja tako i kasnije u kontekstu same implementacije.

Generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija Neđeljko Rudović, je kazao da su medijski zakoni dostavljeni Evropskoj komisiji na mišljenje i da očekuje njihovo brzo usvajanje od strane Vlade i Skupštine.

"U Akcionom planu za sprovođenje Medijske strategije u ovoj godini imamo 104 planirane aktivnosti koje treba da realizujemo. Ovaj plan je veoma ambiciozan i potrebna nam je saradnja sa kolegama iz civilnog društva koji imaju snažne resurse i jake kompetencije, što nam svima pomaže da zajedno ispunjavamo sve ono što smo zacrtali“, kazao je Rudović.

On je ukazao na ključne oblasti koje tretiraju Medijska strategija i Akcioni plan za prvu godinu sprovođenja, a koje se odnose na ugrožavanje sigurnosti novinara, uspostavljanje mreže za borbu protiv dezinformacija i govora mržnje, formiranje savjeta za medijsku pismenost i uvođenje obaveznog izbornog predmeta u školama o medijskoj pismenosti, kao i digitalizaciju arhive Javnog servisa.

Tokom konsultacija, predstavnike civilnog sektora je zanimalo koliko je Crna Gora napredovala na polju medijskih sloboda u proteklih deset godine, od otvaranja poglavlja 10- Informatičko društvo i mediji.

Učesnici skupa su istakli da u ovoj oblasti ima još dosta posla, i iznijeli uvjerenje da će usvajanje predloga medijskih zakona, uz institucionalno unapređenje i kvalitetnu primjenu propisa, koja će obuhvatiti učešće civilnog sektora, dovesti do privremenog zatvaranja poglavlja 10.

Takođe, predstavnici skupa su ukazali su na problem u izboru predstavnika NVO-a u savjetima javnih emitera i ukazali na potrebu za rigoroznijim uslovima kod njihovog izbora.

Na događaju je ukazano i na problem sa komentarima na portalima i društvenim mrežama, te potrebu sistemskog rješenja tog pitanja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Instituta za medije Crne Gore, Centra za građansko obrazovanje, Agencije za elektronske medije, NVO Aktivna Zona, NVO UZOR, NVO Multimedijal Montenegro, Sindikata medija Crne Gore i Programske kancelarije Savjeta Evrope.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније