Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

29. 03. 2024. 19:14 >> 19:54

REAGOVANJE

Milatović: Nema uslova za raspisivanje novih izbora u Šavniku

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da “Odluka o skraćenju mandata odbornika SO Šavnik” koja mu je dostavljena ne pruža valjan pravni osnov za donošenje odluke o raspisivanju izbora. Apelovao je na nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere i radnje, kako bi se već započeti izborni proces u Šavniku najzad okončao, a ova opština prestala da bude talac političkih prepucavanja.

“Što se tiče novonastale situacije u opštini Šavnik, uvidom u “Odluku o skraćenju mandata odbornika SO Šavnik” koja je dostavljena Predsjedniku Crne Gore, evidentno je da ista ne pruža valjan pravni osnov za donošenje odluke o raspisivanju izbora”, kazao je Milatović..   

Kako objašnjava, odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, propisano je da skupština opštine može donijeti odluku o skraćenju mandata skupštini, dok se sadržinski donijetom odlukom uređuje skraćenje mandata odbornika.

"Propisi ne poznaju mogućnost “skraćenja mandata odbornika”, već se pravni institut skraćenja mandata skupštini opštine sistemskim zakonskim rješenjima odnosi na skupštinu kao kolektivni organ, a ne na odbornike koji je sačinjavaju. Ovlašćenje Predsjednika države da raspiše izbore može se zasnivati isključivo na prethodno donijetoj odluci o skraćenju mandata Skupštine, što u konkretnoj situaciji nije učinjeno", kazao je on.

Dodatno, trajanje mandata odbornika uređeno je Zakonom o izboru odbornika i poslanika i odlukom skupštine opštine nije moguće na drugačiji način uređivati predmetno pitanje.

Kada je riječ o trajanju mandata Skupštine opštine, objašnjava da Zakon o lokalnoj samoupravi jasno propisuje trajanje mandata od četiri godine.

"Zakon propisuje i to da mandat može prestati prije isteka vremena na koje je skupština opštine izabrana, raspuštanjem ili skraćenjem mandata skupštine. Nadalje, Zakon propisuje da u slučaju prestanka mandata skupštine prije isteka vremena na koje je izabrana, Predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od stupanja na snagu odluke o raspuštanju, odnosno skraćenju mandata skupštine. Na praktično isti način Zakon o izboru odbornika i poslanika, propisuje da Predsjednik raspisuje izbore u slučaju prestanka mandata skupštine opštine, prije isteka vremena na koje je birana", kazao je on. 

Dakle, slijedeći oba sistemska zakona, odluka Predsjednika da raspiše izbore za odbornike novog saziva, po osnovu skraćenja mandata aktuelne skupštine, može proizaći jedino iz odluke o skraćenju mandata skupštine koja je donijeta u toku trajanja njenog zakonskog četvorogodišnjeg mandata.

"Podsjećamo da je mandat aktuelnog saziva SO Šavnik istekao 2022. godine, te da u konkretnoj situaciji nije moguće primijeniti institut skraćenja mandata skupštini opštine. Sa pozicije Predsjednika Crne Gore, apelujem na nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere i radnje, kako bi se već započeti izborni proces u Šavniku najzad okončao, a ova opština prestala da bude talac političkih prepucavanja", zaključio je Milatović. 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније