Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

04. 04. 2024. 13:45 >> 15:51
3
Čitaj mi:

sjednica skupštine

Izabran novi Savjet za visoko obrazovanje

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su danas deset prijedloga zakona, a izglasan je i Savjet za visoko obrazovanje.

Izglasani su: prijedlog Zakona o visokom obrazovanju u načelu, prijedlog Zakona o međunarodnoj razvojnoj saradnji i međunarodnoj humanitarnoj pomoći, prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju, predlog Zakona o upravljanju otpadom, prijedlog Zakona o dopuni Zakona o industrijskim emisijama, prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o biocidnim proizvodima i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o biocidnim proizvodima.

Poslanici su izglasali i Prijedlog zakona o potvrđivanju Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma iz Marakeša o osnivanju Svjetske trgovinske organizacije - Sporazuma o subvencijama u ribarstvu, prijedlog Uakona o izmjeni i dopuni Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju i prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o eksproprijaciji.

Poslanici su takođe izglasali da Tatjana Radović Todorović bude zamjenica Zaštitinika ljudskih prava i sloboda. 

Žustra rasprava opozicije i većine 

Sjednicu je obilježila žustra rasprava parlamentarne većine i opozicije, a bilo je riječi i o Odboru za evropske integracije na kom je trebalo da se raspravlja o saslušanju šefa diplomatije Filipa Ivanovića i ministarke evropskih poslova Maida Gorčević.

Naime, predstavnici parlamentarne većine i Bošnjačke stranke nijesu došli na sjednicu, a poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je danas na sjednici da je to prvorazredni skandal.

"Treba vi, gospodine Mandiću, zbog toga da se zabrinete, jer ste tu gdje jeste. Ono što radi ZBCG proizvodi štetu po interese Crne Gore", poručio je Vuković predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću. 

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić poručio je da oko sporazuma za vršenje vlasti najmanje treba da brine opozicija.

“Ostavite nama da se dogovaramo oko koalicionog sporazuma. Neće nam ga niko sa strane tumačiti. Vidim da neki izgorješe da nekako uđu u parlamentarnu većinu. Ali, imam za opoziciju dobronamjerni savjet: ne napadajte premijera Milojka Spajića, napadajte mene. Rušite politiku koju vodite godinu dana, to vam nanosi štetu", kazao je Mandić. 

Nikolić: Većina želi da ispod žita dođe do rekonstrukcije Vlade

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić tvrdi da većina želi da ispod žita dođe do rekonstrukcije Vlade.

"Ovo je farsa. Zar mislite da ćemo povjerovati u ova politička objašnjenja? To je toliko neozbiljno. Ne pamtim da se ovo oko Odbora desilo u parlamentarnoj praksi", poručio je Nikolić. 

Bojović: Vuković komunicirao sa Medenicom, a priča o evropskom putu

Poslanik DNP-a Vladislav Bojović poručio je da Vuković ne može govoriti o evropskom putu, jer je komunicirao sa bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom, osumnjičenom za brojna krivična djela. 

"Uklizavate se, gospodine Vukoviću, premijeru Milojku Spajiću, ali očigledno je da on shvata da biste ulaskom u Vladu, štitili kriminalce i učesnike korupcionaških afera", tvrdi Bojović. 

Poslanik DNP-a Milun Zogović osvrnuo se na sjednici i na Portal Udar, navodeći da je to bio "udbaško smeće koje je degradiralo poštene ljude i političare".

"Moralne savjete sad dijele oni koji zastupaju lošu politiku zadnjih tri decenije", smatra on. 

Vukićević: Ne mijenjam se zbog fotelje 

Poslanica DNP-a Maja Vukićević pomenula je na sjednici svoje glasanje u Savjetu Evrope, kada je bila izričito protiv ulaska Kosova u SE. 

"Smatram bespotrebnim da bilo ko iz Vlade komentariše moje glasanje. Jedan od aspiratora uvredljivih komentara na mrežama je upravo bio Vuković, jer je tagovao ljude po Tviteru. Mene te uvrede ne dotiču. Moj stav je bio isti i prije izbora, ja se ne mijenjam zbog bilo kakve fotelje", kazala je ona.

Nakon toga se za riječ javio Vuković, podsjetivši Vukićević da je Crna Gora priznala Kosovo, "pa ako im smeta, neka pokrenu inicijativu da se ta odluka revidira".

"To je vaše pravo, nemam problem sa tim. Ja imam problem sa tim jer ste vi dio vladajuće koalicije, a djelujete suprotno evropskim sporazumima", smatra Vuković.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović osvrnula se na uvredljive komentare upućene prethodnih dana ministarki Maidi Gorčević i Vukićević.

"Junaci društvenih mreža i portala, sigurni budite da nas nećete pokolebati. Hrabre smo i jake žene i nastavićemo sa svojim rado. Bavićemo se politikom kao i muškarci", poručila je ona. 

Bjeković o šavničkim izborima: Teku sudsku postupci u odnosu na slobodu izbora 

Zaštitinik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković poručio je da što se tiče šavničkih izbora teku određeni sudski postupci u odnosu na slobodu izbora. 

"Štitimo pravo svakog čovjeka na aktivno biračko pravo, a i pasivno", kazao je on. 

O Savjetu o obrazovanju i Danilovićevom ispitu 

Na sjednici se raspravljalo i o Savjetu o visokom obrazovanju. Podsjetimo, Vlada je krajem januara ove godine predložila da na čelu Savjeta bude Srđan Stanković sa Univerziteta Crne Gore.

Za članove Savjeta predloženi su Nataša Raičević (UCG), Tatjana Novović (UCG), Ilija Vujačić (UCG), Dragica Anđelić, (Univerzitet Mediteran), Dragan Kujović (Privredna komora Crne Gore) i Dušan Stamatović (Studentski parlament Univerziteta Crne Gore).

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović poručila je da što prije treba formirati pomenuti Savjet.

"I da počnemo da realizujemo aktivnosti koje smo predvidjeli radom Vlade", dodala je ona. 

Poslanica DPS-a Zoja Bojanić Lalović smatra da se ne može govoriti o sistemu obrazovanja, ako nema osnova u visokom. 

"Kada govorimo o slabostima, opet se oslanjamo na visoko obrazovanje. Prethodnim vladama u fokusu nije bilo obrazovanje, ništa do kraja nije izvedeno", tvrdi ona.

Bojanić Lalović očekuje da se unaprijedi i rad Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja.

"Na njenom čelu je lider političke partije, a ta agencija je zamišljena tako da bude nezavisno državno tijelo. Na čelu takve agencije treba da bude neko ko posjeduje akademska znanja, jer bi nas to učinilo bližim zahtjevima evropskog obrazovnog sistema. Čujemo i da je u fokusu državni ispit onoga ko je na čelu te agencije - a to nikako ne bi smjelo da bude tako", kazala je ona, aludirajući na predsjednika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića. 

Prema riječima poslanika Socijaldemokrata Borisa Mugoše, svega su se nagledali za ove četiri godine u sistemu prosvjete.  

"Podržavam članove koje ste predložili. Ali, upozorenje da se ne možete igrati sa vlašću", zaključio je Mugoša. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније