Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

10. 04. 2024. 11:03 >> 11:03
1

INJAC U "LINKU"

"Krenuli smo u dobrom pravcu, prave stvari tek predstoje"

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je da se promjenom vlasti u Podgorici koja se desila prije godinu dana nije dogodila samo suštinska promjena pojedinaca, već je ta promjena podrazumijevala detaljnu analizu stanja, reforme i procedure. Gostujući u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore Injac je poručila da vlast i koalicioni partneri ulažu napore kako bi zajednički došli do ciljeva obećanim građanima.

"Mnogo je važniji cilj kojem svi težimo, a to je da se Podgorice brže razvija i da svi koji su dio tima, predanim radom prevazilaze brojne izazove i probleme sa kojima se suočavaju na dnevnoj osnovi tokom ovog perioda. Pokazuju koliko su zaista posvećeni svom radu. To me ohrabruje i vjerujem da će to biti ključno da koalicija razumije da smo krenuli u dobrom pravcu i da prave stvari tek predstoje, i da će se na taj način voditi da se prevaziđe kriza i pronađu rješenja za opstanak", kazala je Injac.

Na taj način je, kaže, razumjela i Memorandum o saradnji koji su URA, PzP i Poseban klub odbornika potpisali.

"Važno je da radimo i da stvaramo rezultate, a kao što sam rekla, suština politike nije da se bavimo samo tim ciljem političkim nego da isporučimo rezultate i zalažemo se za one vrijednosti zbog kojih smo došli na vlast", navela je ona.

Tranzicija vlasti nije išla preko noći. Podgorica je, kaže, prostor gdje može dosta da se radi, i s tim u vezi napravljeni su brojni projekti.

"Prva imenovanja su bila posle tri mjeseca. Naredna nakon šest, pa devet mjeseci, zato što postoje zakonske procedure ali smo morali da uradimo određene organizacione promjene, procese koji su doveli do toga da preuzmemo vlast i da pripremimo projekte kojima bi mogli da nastavimo dalje", kazala je Injac.

Dodala je da je vrijeme da se podvuče crta i vidi šta je urađeno, kao i da postoje projekti koji su planirani za budućnost. 

Injac navodi da su urađene eksterne revizije za najveći broj preduzeća - i poslovanje i finansijska revizija.

"Uočavaju se brojne nezakonitosti, na dnevnoj osnovi. Prevelik je paket toga da bi sad u detalje ulazili. Prije neki dan sam izvještena da u Gradskom pozorištu postoje ozbiljni problemi koji su identifikovani, a ima tu i mnogih drugih. Nema preduzeća niti dijela sistema koji nije prošao kroz to", tvrdi Injac.

Dodaje da nije sve kroz reviziju utvrđeno, i kao primjer Injac je navela socijalne stanove.

"Davani su i licima koja nijesu u stanju socijalne potrebe, pa su rentirani... Pa imate da je zemljište u vlasništvu Glavnog grada uzurpirano od pojedincaca i to veliki broj slučajeva, pa zatim nezakonita zaposlenja... Neki dan je stigao izvještaj Upravne inspekcije da je prije izbora samo u jednom sekretariju za jedan dan zaposleno osam lica, po internom konkursu. Tu su i druge stvari", poručila je ona.

Naglašava da realne potrebe građana nijesu bile u fokusu prethodne vlasti, nego je više bio politički odnosno partitokratski momenat.

"Njima je politika suština, i to je ono čega se oni drže. Mi smo doveli do određene reorganizacije određenih službi, a sada radimo na analizi toga gdje se preklapaju nadležnosti u određenim cjelinama sistema. Naravno da je došlo do određenih promjena kadrovskih i da pojedinci dobijaju priliku da daju doprinos. Bitno nam je da imamo one koji mogu da isporuče rezultate a ne one koji su po partijskom ključu došli", poručila je Injac.

Injac je kazala da vjeruje da ima preko 850 zaposlenih u službama Glavnog grada, neračunajući preduzeća, zbog čega je uputila urgenciju Upravnoj inspekciji da što prije isporuči rezultate eksterne revizije.

Poručuje da je fokus trenutne vlasti na eksproprijaciji i pripremi projektne dokumentacije.

Ona je istakla da je izgradnja kolektora najvažniji infrastrukturni projekat.

"On je od suštinskog interesa za Crnu Goru da bi se prevenile buduće posljedice od različitih oblika ekoloških ili drugih katastrofa", istakla je Injac u "Linku".

Navodi da su razgovarali sa građanima Botuna koji su bili protiv izgradnje kolektora u tom podgoričkom naselju, i poručila da su spremni za bilo kakvu sugestiju. Izrada postrojenja je u finalnoj fazi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније