Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J. [ Euronews/N1 ]

29. 04. 2024. 22:10 >> 22:10
Čitaj mi:

Predsjednik Evropskog savjeta

Mišel: Na pragu smo istorijskog trenutka za EU

Veliko proširenje 2004. bilo je transformativni događaj za naš kontinent. Za nove članice, pridruživanje našoj porodici EU bilo je motor za veći prosperitet, spektakularan rast njihovog BDP-a je najbolji dokaz, kazao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel povodom 20 godina od velikog proširenja EU.

"Pad gvozdene zavjese donio je uspon velikog proširenja. Doveo je deset novih država članica u našu Uniju. 2004. je označila ponovno ujedinjenje podijeljenog kontinenta. Danas, dvadeset godina kasnije, rat se vratio u Evropu. Sledeći talas proširenja je ponovo datum sa istorijom, geopolitički imperativ", rekao je Mišel.

Govoreći o motivima iza velikog pristupanja, kaže da je za nove države članice to bila je žestoka želja da postanu dio ovog svijeta slobode i prosperiteta.

"„Evropa” je bila mnogo više od geografije, „Evropa” je ideja, san, putovanje, svetionik nade. Nikada ne smijemo zaboraviti tadašnju odlučnost zemalja kandidata. Učinili ste pristupanje svojom zvijezdom Sjevernjačkom i uskladili ste svoju politiku i svoja srca sa ovim zajedničkim strateškim ciljem. Bilo je spektakularno. S druge strane, šta je motivisalo Evropsku uniju? Naša moralna obaveza je bila da odgovorimo na zov istorije, ali je to bilo i u našem strateškom interesu. U to vrijeme, mnogi su sumnjali u sposobnost EU da integriše stanovništvo i privrede od više od 100 miliona ljudi. Ali odgovorili smo na izazov tako što smo bili pametni i pragmatični", poručio je Mišel.

Trenutni poredak zasnovan na pravilima svakako nije savršen, ali treba da igra stabilizujuću ulogu, kaže Mišel.

"Danas je ovaj svjetski poredak uzdrman i to se dešava upravo ovdje na našem evropskom tlu. Rusija vodi rat protiv suverene nacije Ukrajine. A ruski rat nije ograničen samo na nebo i rovove Ukrajine. EU, njene zemlje kandidati, pa čak i Afrika su predmet hibridnih napada Kremlja. Rusija koristi migrante, novac i lažne vijesti da bi destabilizovala. Kremlj ima jasan cilj — srušiti evropski san. Zašto? Zato što se Kremlj plaši slobode i demokratije na svom pragu", stav je Mišela.

Danas je test naše generacije da ovu Evropu učinimo jačom, suverenijom, uticajnijom, integrisanijom i još ujedinjenijom.

"Na pragu smo još jednog istorijskog trenutka za našu Uniju, imamo datum sa istorijom, hajde da ga zgrabimo sa obje ruke"zaključuje Mišel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније