Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

09. 05. 2024. 15:01 >> 16:06
7

SKUPŠTINA

Mandić: Predložićemo rezoluciju o Jasenovcu

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti Rezoluciju o Jasenovcu. 

Ta rezolucija biće predložena parlamentu Crne Gore. 

"Očekujemo stoprocentu podršku vlasti i opozicije", rekao je Mandić na današnjem Premijeskom satu.

Prema ranijem pisanju "Balkan Insight", Jasenovac pokazuje razmjere zločina koji su počinjeni u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata u ime nacije i države.

"Ustaški pokret ga je zvao koncentracionim i radnim logorom. Ali od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. Jasenovac je bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, etničke ili ideološke pripadnosti, bez optužnice i suđenja. Do sada je prikupljeno 83.145 imena žrtava. Najmanje 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece mlađe od 14 godina umrlo je u kompleksu logora Jasenovac. Međutim, procjenjuje se da je konačan broj mnogo veći, te je vjerovatno da imena nekih žrtava nikada neće biti poznata. Žrtve su uglavnom bili Srbi, Jevreji i Romi, koji su proganjani zbog svoje nacionalnosti i vjere, kao i antifašisti", piše u članku. 

Na kraju Drugog svjetskog rata, kada je poraz nacističkih snaga bio očigledno neminovan, ustaše su počele uništavati svu dokumentaciju logora i ubijati preostale zarobljenike. Kada su shvatili da se bliži kraj, oko 600 logoraša organizovalo je proboj iz Jasenovca. Preživjelo ih je samo 103.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније