Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 05. 2024. 14:05 >> 15:31
4
Čitaj mi:

GORČEVIĆ NA SJEDNICI SKUPŠTINE

"Ne bih voljela da se bilo koji narod proglasi genocidnim"

Voljela bih da se pitanje rezolucije UN o genocidu u Srebrenici koristi u dnevno-političke svrhe, niti da se bilo koji narod proglasi genocidnim i to je razlog zbog koga je Vlada, kroz konsultacije sa međunarodnim partnerima, predložila dopunu dokumenta kako bi se spriječile manipulacije u narednom periodu i etiketiranje naroda, rekla je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

U Skupštini je rekla da političke partije imaju pravo da zauzmu stav po ovom pitanju.

Vlada, kategorična je, neće odstupiti od stoprocentne usklađenosti sa Evropskom unijom.

“Sigurna sam da svaka politička partija, bila u većini ili opoziciji, ima potpuno pravo da ima stavove. Ali kada se dođe do glasanja za određene stvari koje su izuzetno glavne za Crnu Goru, čuli smo juče premijera kako će se odnijeti po pitanju Rezolucije o Srebrenici, imali smo priliku da razgovaramo i o svim drugim pitanjima od izuzetne važnosti - mislim da je u tom dijelu Vlada pokazala stav koji se nije promijenio. Potpuno podržavam pravo svakog političkog subjekta da ima svoj stav, pitanje jednovlašća je prošlo”, pojasnila je Gorčević.

Kaže da su u kratkom periodu završene skoro sve obaveze koje se tiču privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, te da očekuje da će Skupština usvojiti zakone koji su trenutno na usaglašavanju u Evropskoj komisiji.

“Države članice Evropske unije pokazale su apsolutnu podršku i kroz ponuđene eksperte koji će u narednom periodu biti ponuđeni Crnoj Gori na radu za zatvaranje poglavlja, ali i kroz ojačavanje pregovaračke strukture i obuka. Vjerujem da ovo jeste istorijska šansa, ako uzmemo u obzir i momenat Vlade, saradnje parlamentarne većine sa opozicijom. Sa punim pravom mogu da kažem da je ovo momenat cijelog društva”, rekla je Gorčević.

Odgovarajući na pitanje poslanice Pokreta Evropa sad Nađe Laković, rekla je da je zahvalna cijeloj pregovaračkoj strukturi koja danonoćno radi kako bi ispunili sve što se očekuje.

“Nakon IBAR-a tek predstoji posao, nakon IBAR-a dolazimo do zatvaranja poglavlja. Radimo na pripremi svih obaveza koje nas očekuju nakon IBAR-a”, poručila je Gorčević.

Poslanik DPS-a Ivan Vuković upitao je Gorčević da li misli da je prilog jačanju vladavine prava, kada prema tvrdnjama jednog ministra u Vladi, Vlada imenuje nezakonito v.d. direktora Uprave policije.

Gorčević je upitao "da li misli da nas za članstvo u EU preporučuje kada u kontekstu debate oko Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici predstavnici vladajuće koalicije po ko zna koji put negiraju da se genocid dogodio, predstavljajući dokument kao antisrpski akt i djeluju amandmanski".

“Da li mislite da nas za članstvo preporuče kako ministarka evropskih poslova kaže prihvatljive stavove o Rezoluciji i članstvu Kosova u Savjetu Evrope, a članovi njene Vlade suprotne”, pitao je Vuković.

Gorčević je odgovorila da misli da je parlamentarna većina pokazala evropske vrijednosti.

“Imamo toliko naslijeđenih problema, da tek sad možemo da sređujemo institucije i dobijemo nezavisne institucije koje će sprovoditi pravdu. U narednom periodu na nama je da im obezbijedimo najbolji rad”, rekla je Gorčević.

Vidjela je da je Upravni sud odbio predlog Šaranovića ali nije to komentarisala. 

Kazala je da su medijski zakoni nešto na šta se posebno ukazala pažnja.

“Radi raznih zloupotreba koje bi se mogle dešavati u narednom periodu, mislim da će osnaživanje Savjeta RTCG i izmjene zakona sa EK dodatno osnažiti i medijsku scenu i rukovodstvo svake televizije” rekla je Gorčević.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanika DNP-a Miluna Zogovića, rekla da vjeruje da se Crna Gora u prethodnom periodu postavila prema pitanju genocida u Srebrenici.

"Kao Bošnjakinja ne bih voljela da se ovo pitanje koristi u dnevno-političke svrhe, niti da se bilo koji narod proglasi genocidnim i zbog toga je svrha i razlog zašto je Vlada kroz konsultacije sa međunarodnim partnerima i predložila dopunu rezolucije kako bi se spriječile manipulacije u narednom periodu i etiketiranje naroda. Kao što postoji volja Vlade da podrži Rezoluciju, sigurna sam da će Skupština pokrenuti pitanje svih drugih zločina koji su se desili na teritoriji Crne Gore”, poručila je Gorčević.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније