Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 11. 2014. 09:08 >> 09:05
14

CKM SAOPŠTIO

Stijepović s razlogom smijenio Popović

Crnogorska kulturna mreža (CKM) ocijenila je da je podgorički gradonačelnik Slavoljub Stijepović ispravno postupio kada je smijenio šeficu Biroa za odnose sa javnošću, Sanju Popović, zbog nekorišćenja jotovane verzije crnogorskog jezika.

 

"Bez obzira kako se gospođica Popović deklariše i kojim jezikom govori, ona je sa funkcije koju je obavljala predstavljala Glavni grad, a ne sebe lično, a zahtjev gradonačelnika da se Glavni grad u javnom oglašavanju služi jotovanom verzijom crnogorskog jezika je sasvim opravdan", ocijenjeno je iz CKM-a.

Iz te NVO smatraju da se Popović i njoj slični, da Crna Gora ima utemeljen identitet i jasno uređen zakon kada su ovakvi slučajevi u pitanju,  ne bi nakon ovako neodgovornog odnosa više mogli zaposliti niti u lokalnoj, niti u državnoj administraciji.

"Ovakvi slučajevi se dešavaju isključivo zbog političkog kompromisa prilikom usvajanja pravopisa crnogorskog jezika, i lošeg rada ljudi koji su kao 'eksperti' bili angažovani na izradi istog. Dubleti koji su predviđeni pravopisom su diskreditovali izvorni crnogorski jezik kojim su se služili naši preci stotinama godina unazad", ocijenili su iz CKM-a.

Navode i da bi bilo dobro kad bi predsjednici države i Vlade Crne Gore, Filip Vujanović i Milo Đukanović, slijedili primjer Stijepovića i smijenili svoje šefove biroa za odnose sa javnošću zbog toga što se ni oni u službenoj komunikaciji i javnom oglašavanju ne služe jotovanom verziom crnogorskog jezika.

"Što je zabrinjavajuće, imajuću u vidu značaj ova dva kabineta za Crnu Goru i njen identitet. Mišljenja smo da bi ovi kabineti trebalo da budu primjer svim ostalim državnim ustanovako kojim jezikom se treba služiti. Stijepović je još jednom dokazao da se istinski zalaže za afirmaciju crnogorskog jezika, što je demonstrirao obavljajući funkciju ministra prosvjete kada se u obrazovni sistem uvodio crnogorski jezik", poručili su iz CKM-a.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније