Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 12. 2014. 08:20 >> 08:16
13

AMBASADOR TANILIR

CG će u EU prije Turske

Turski ambasador u Crnoj Gori, Mehmed Nijazi Tanilir, kazao je da je ulazak u NATO veoma bitan sa aspekta investicija. To, kako je ocijenio, ne znači da će investitori doći odmah čim Crna Gora dobije poziv.

 

Tanilir je rekao da ne bi trebalo to tako govoriti u javnosti "jer to može stvoriti pretjerana očekivanja, koja kasnije ne mogu biti ispunjena".

"Ja bih to ovako rekao, ulazak u NATO će doprinijeti porastu broja investicija, jer će učvrstiti sigurnost. To će direktno uticati na to da li će neko odlučiti da ulaže u Crnu Goru. Svi ulažu tamo gdje je sigurno", kazao je Tanilir u intervjuu Pobjedi. navodeći kako turski investitori vide Crnu Goru kao atraktivnu destinaciju za ulaganje.
"Veoma sam optimističan. Mislim da će Crna Gora biti pozvana do kraja 2015. godine u NATO", rekao je Tanilir.
Komentarišući podijeljenost crnogorskog društva kad je podrška Alijansi u pitanju, on je rekao da je ta podvojenost u durštvu veoma čudna.

"Zato što je u parlamentu manje partija koje su protiv NATO-a, nego što je to slučaj u društvu. Društvo je podijeljeno i skoro pedeset odsto građana je protiv članstva. Smatram da tu postoji psihološka barijera kod naroda i svi morate raditi na uklanjanju te barijere. I to bi trebalo da čine svi, i političke partije i nevladine organizacije, i svi segmenti društva, jer je to pitanje od velikog značaja za budućnost Crne Gore. To se iskreno i otvoreno mora objasniti građanima.Veoma je važno da Crna Gora što prije dobije poziv i zbog regiona, koji je imao, i još ima nestabilnosti. Veoma je važno da region ima stabilnost, jer je to preduslov razvoja. NATO će obezbijediti bazu da sve različite nacionalne grupe žive u miru i hramoniji. To je važno objasniti crnogorskim građanima", kazao je on.
Kad je riječ o autoputu, on je rekao da su troškovi izgradnje, kad se pogleda velična Crne Gore, veliki.

"To će uticati na budžet i cijelu ekonomiju u narednom periodu. Ali, to su untrašnje stvari države, i na parlamentu, i na Vladi je da to odluči. Ali ulaganje u infrastrukturu je uvijek dobar potez. Pozitivno može uticati na ekonomski razvoj", kazao je on.

Govoreći o investicijama, on je rekao da će turska Zirat banka ovog mjeseca predati papire za otvaranje poslovnice u Crnoj Gori, dok bi sa radom trebalo da po;ne već naredne godine.

Crna Gora je, kaže on, u pregovaračkoj fazi sa EU i vidljiv je napredak na polju evropskih integracija. "Mislimo da će pregovarački proces Crne Gore trajati kraće od pregovora Hrvatske sa EU. S druge strane, Turska ima najduže pregovore u istoriji EU i traju već pola vijeka. Ali je veoma važno napomenuti da Turska na Evropsku uniju ne gleda samo kao na ekonomski savez, već kao na veliki projekat mira i demokratije. Turska je sve naprednija i naprednija i Uniji je interes da ekonomski sarađujemo, ali je veoma važno da budemo što bliskiji partneri, jer je Turska kapija cijelog muslimanskog svijeta i medijator između Zapada i Istoka. Veoma smo potrebni jedni drugima. Crna Gora će sigurno postati član EU prije Turske i podržavamo Crnu Goru na tom putu kaže turski ambasador", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније