Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta, RTS

18. 11. 2015. 17:57 >> 17:50

PRIŠTINA

Novi sukobi nakon hapšenja opozicionara

U Prištini je došlo do sukobi policije i pristalica opozicije poslije hapšenja opozicionara.

Kosovska policija uhapsila je poslanicu Alijanse za budućnost Kosova, Doniku Kadaj Bujupi i upala u stan Aljbina Kurtija u pokušaju da privede četvoro poslanika opozicije zbog aktiviranja suzavca u parlamentu.

Demonstranti su protiv policije upotrebili boju na šta je situacija počela da izmiče kontroli, pa je policija uzvratila suzavac.

U ovom sukobu je, kako javljaju prištinski mediji, jedan policajac povrijeđen, a dvije osobe privedene.

Kosovska policija je odmah po dobijanju dojave da je opozicija krenula ka zgradi vlade, formirala kordon ispred tog objekta.

Dio opozicije je krenuo ka ka zgradi vlade kada se saznalo za hapšenje poslanice Bujup, dok su predstavnici ABK krenuli ka zgradi Osnovnog suda kako bi podržali svoju partijsku koleginicu za koju je tužilaštvo tražilo mjeru pritvora od 30 dana.

Poslanik radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koga je danas pokušala da uhapsi kosovska policija, ali ga nije našla u kući, pojavio se danas na centralnom gradskom trgu ispred zgrade vlade i okupljenim opozicionarima i građanima poručio da će protesti, poput današnjeg, biti nastaljeni.

"Nikakav kompromis neće biti prihvaćen pošto nas država progoni", rekao je Kurti, koga policija pokušava da uhapsi zbog remećenja rada i aktiviranja suzavca u parlamentu.

Kurti, međutim, nije odgovorio na pitanje novinara da li će se prijaviti policiji.

Pojavljivanjem Kurtija na trgu došlo je do novog sukoba policije i demonstranata, koji su štitili Kurtija.

Policija, koja je rastjerivala demonstrante, pronašla je torbu punu "molotovljevih koktela".

Alijansa za budućnost Kosova žestoko je reagovala na hapšenje Kadaj Bujupi, navodeći da je "policija prestravila njenu ćerku" i pozvala pristalice na protest ispred vlade, gdje se već nalazi lider stranke Ramuš Haradinaj.

Sud u Prištini izdao je naloge za hapšenje četiri poslanika opozicije, poslije serije incidenata u parlamentu, čija zasjedanja već dva mjeseca prati opstrukcija opozicije, koja rad skupštine blokira bacanjem suzavca. Osim Kadaj Bujupi i Kurtija na spisku za hapšenje su Albuljena Hadžiu i Faton Topali.

Neposredno poslije hapšenja, opozicija je poručila da neće odustati od zahtjeva za povlačenje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

"Policija treba smjesta da oslobodi poslanicu Kadaj Bujupi i da prekine sa proganjanjem opozicije. Nećemo se zaustaviti dok sporazum sa Srbijom ne bude ukinut bez obzira na to koliko je daleko vlast spremna da ide da bi ga zaštitila", navodi se u saopštenju tog pokreta.

Povrijeđena četiri policajca, uhapšeno 13 demonstranata

U Prištini su povrijeđena četiri policajca i uhapšeno je 13 demonstranata tokom današnjeg protesta pristalica kosovskih opozicionih partija zbog hapšenja šefice poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Donike Bujupi Kadaj, saopštila je policija Kosova.

Kako je saopšteno, policija je šeficu poslaničke grupe uhapsila jutros i ona je "sarađivala tokom hapšenja".

Ona je odbila da odgovara na pitanja tužioca iz Osnovnog tužilaštva u Prištini i u toku je njeno saslušanje kod sudije za prethodni postupak. Tužilaštvo je zatražilo da se Doniki Bujupi Kadaj odredi pritvor od 30 dana.

U Prištini je mirno nakon što su pristalice kosovskih opozicionih partija danas kamenovale zgradu vlade u centru Prištine.

Kada je učesnicima demonstracija ispred zgrade Vlade Kosova javljeno da nadležni traže da se poslanica zadrži 30 dana u pritvoru, demonstranti su počeli kamenjem da zasipaju zgradu vlade.

Prozori na prvom i drugom spratu Vlade su razbijeni, a demonstranti su uzvikivali parole protiv premijera Ise Mustafe i drugih zvaničnika.

Demonstranti su uzvikivali „Dolje Zajednica“, „Ne branite lopove“.

Nakon dvadesetak minuta kamenovanja, pojavile su se specijalne snage policije, a na Trgu Skenderbeg aktiviran je suzavac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније