Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 01. 2017. 20:56 >> 23:13
17

TAČI OCIJENIO

"Nadam se da je Srbija naučila lekciju"

Predsjednik Kosova Hašim Tači napisao je, na svom Tviter nalogu, povodom slučaja voz da se nada da je Srbija "iz te provokacije" naučila lekciju. Tači je ocijenio i da Tomislav Nikolić ima iste ciljeve kao bivši srpski lider Slobodan Milošević.

 

"Prijetnje Srbije da je spremna za rat i spremna da pošalje vojne snage na Kosovo jasno govore da su ciljevi Srbije isti kao oni iz vremena Miloševića tokom devedesetih godina", napisao je Tači na Fejsbuku.

On je ocijenio da su prijetnje ratom neprihvatljive, u suprotnosti sa dijalogom o normalizaciji odnosa i direktno ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu.

"Uprkos starom jeziku prijetnji i provokacija koje dolaze iz Srbije, pozivam da se nastavi dosadašnji put dijaloga, saradnje i sprovođenja postignutih sporazuma između dvije zemlje i da radimo na punoj normalizaciji odnosa između Republike Kosovo i Srbije", kaže Tači.

On je izrazio zadovoljstvo što su izbjegnute dalje tenzije političke i bezbjednosne situacije na Kosovu i regionu zaustavljanjem ulaska na Kosovo "ilegalnog i propagandnog voza Srbije na Kosovo".

Ističući da Kosovo poštuje slobodu kretanja ljudi i roba, Tači je rekao da u posljednje vrijeme kao dio starog scenarija Srbija je "na nesreću preduzela kampanju stalnih provokacija koje imaju za cilj da proizvode tenzije na Kosovu i regionu".

"Dio tog scenarija je bilo pretvaranje voza u propagandno sredstvo, kiteći ga porukama i slikama koje su imale za cilj izazivanje tenzija na Kosovu i koje su bile u potpunoj suprotnosti sa ustavom Republike Kosovo i evropskim i međunarodnim konvencijama”, rekao je Tači.

Osim toga, Tači i kosovski premijer Isa Mustafa naveli su, ranije danas, na društvenim mrežama da probleme između Beograda i Prištine treba rješavati dijalogom.

Tači je, na svom Tviter nalogu, povodom zaustavljanja voza koji je u subotu trebalo da iz Beograda doputuje do Kosovske Mitrovice, napisao da se nada da je "Srbija naučila lekciju iz te provokacije".

Tači je dodao da, kako je naveo, "dobri susjedi", ne ometaju jedni druge "ekstremistickim potezima, već razgovaraju".

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da nema potrebe za zabrinutošću zbog, kako kaže, političke igre "vozovima i avionima".

Prema njegovim riječima, "Srbi će na Kosovo moći da uđu samo kao turisti", piše prištinski Zeri. Kako kaže, Kosovo je nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, uspjelo kao "nezavisna država", dok Beograd i dalje pati od "košmara prošlosti".

Rama smatra da će se košmari nastaviti dok Beograd ne prizna Kosovo.

"Ove igre s vozovima i avionima su političko manevrisanje političkim rezultatima", zaključio je Rama.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније