Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 08. 2013. 23:12 >> 23:14

APEL OPOZICIJI

Gruevski: Mogući vanredni izbori u Makedoniji

Premijer Makedonije Nikola Gruevski pozvao je danas opoziciju da prestane sa kršenjem Ustava i blokadom državni institucija, što ugrožava dobijanje datuma za pregovore sa Evropskom unijom, koji se očekuje u oktobru, ili će raspisati vanredne izbore.

On je kazao da će, ako ovaj apel ne uspije, zakazati prijevremene izbore za 13. oktobar, što je zadnja nedjelja prije evropskog izvještaja od koga Makedonija očekuje datum za početak pregovora sa EU.

 

 

Na ovakav korak makedonski reformator se odlučio zato što opozicija više mjeseci blokira rad komisije koja treba da rasvijetli incidente od 24. decembra prošle godine u parlamentu i ispred zgrade Skupštine.

Tog dana je opoziciona partija SDSM pokusala da nasilno prezume vlast upadajuci u parlament, što je spriječila policija, a ispred zgrade Skupštine okupilo se oko 3.000 njihovih simpatizera.

Kako staro, tako i novo rukovodstvo SDSM-a, iako ima većinu u toj komisiji, ne slaže se s njenim zaključima koje je sama predložila, o tome šta se tačno desilo u Skupštini i ispred nje.

Ocjenjujući da je njihov cilj blokada međunarodnih integracija države, Gruevski je današnjom izjavom po treći put "bacio rukavicu" opoziciji i pozvao je na prijevremene izbore.

Na drugoj strani, novi lider SDSM Zoran Zaev muku muči da uspostavi vlast u partiji, u kojoj dominira podrška prethodnom predsjedniku Crvenkovskom, čija ideja je cjelokupna blokada koju SDSM sprovodi i unutar partije i u državi.

Zaev je pokušao da ubijedi svoje članove da glasaju u Komsiji, ali mu to nije pošlo za rukom, a takođe je kazao SDSM neće učestvovati na "kriminalnim izborima".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније