Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

25. 01. 2021. 13:33 >> 13:34

SUD U HAGU

Odbijen zahtjev Veseljija da bude privremeno pušten

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtjev bivšeg oficira OVK Kadrija Veseljija, optuženog za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, da bude privremeno pušten na slobodu.

U odluci, danas objavljenoj na internet stranici suda, sudija Nikola Giju usvojio je argumente tužilaca da postoji rizik da bi Veselji, ukoliko bi bio pušten, pokušao da pobjegne, utiče na svjedoke i da ponovi krivično djelo.

Uzimajući u obzir argument odbrane da Veselji nije pobjegao kada je u junu prošle godine tužilac Džek Smit objelodanio da je protiv njega podnio predlog optužnice, sudija Giju složio se sa tužiocima da je rizik od bjekstva sada znatno veći zato što je Veseljiju objelodanjen sadržaj optužnice, kao i dokazi koji ga terete.

Za krivična djela za koja je optužen, počinjena na 40 lokacija nad stotinama zarobljenika OVK, Veseljiju je moguće izreći i kaznu doživotnog zatvora, što rizik dodatno povećava, konstatovao je sudija.

Činjenica da je Veselji bio član Glavnog štaba i šef obavještajne službe OVK, kao i predsjednik Skupštine Kosova, ne može se zanemariti pri sagledavanju rizika, zato što mu, naznačio je sudija Giju, njegove brojne pristalice, uključujući i veterane OVK koji su mu bili podređeni, mogu pomoći da pobjegne.

Sudija Giju u odluci je zaključio i da postoji rizik da bi, kao bivši šef obavještajne službe OVK i Kosova, Veselji na slobodi mogao organizovati napore za opstruiranje rada suda u Hagu.

Na to, kako je navelo tužilaštvo, a sudija to prihvatio, ukazuje činjenica da je Vlada Kosova za fiktivne poslove isplatila velike sume novca bivšim vođama OVK koje je sud pozvao u Hag na saslušanje.

Sudija Giju naznačio da je se te činjenice moraju posmatrati "u kontekstu opšte, već dobro utvrđene i tekuće klime uznemiravanja svjedoka i uplitanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK" na Kosovu.

"Dovoljno je da Veselji, svojim izjavama i djelovanjem, bilo javnim ili privatnim, može podstaći ili pomoći osobama u mreži koja ga podržava da počine takve zločine", podvukao je sudija Giju.

Zahtjev za puštanje na privremenu slobodu podnijeli su i saoptuženi Hašim Tači, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

O tim zahtjevima, sudija Giju još nije donio odluku.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodjela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje i ubistva.

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Tužioci traže da suđenje počne u septembru ove godine, a odbrana tvrdi da proces ne može početi do ljeta 2022.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније