Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ B.B. ]

21. 10. 2021. 22:20   >>  22:25

PODACI SEIZMOLOGA

U Hrvatskoj 2020. zabilježeno više od 16.000 potresa

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je danas u Splitu da je prošle godine u Hrvatskoj zabilježeno više od 16.000 potresa, a kao najaktivnija seizmološka područja istakao je Dalmaciju i šire zagrebačko i riječko područje.

  • "Moramo preventivno raditi, biti svesni gdje su potresi mogući. Znamo kolika je njihova maksimalna jačina, a sticajem okolnosti dobar dio stanovništva zna i kako se ponašati za vrijeme potresa. Potresi u nekim razvijenijim zemljama koji su i jači od naših prođu s malom pažnjom, jer ne bude žrtava i materijalne štete", objasnio je Kuk.

Rekao je da je zgrade koje su građene prije mnogo godina moguće ojačati, a ono što se novo gradi treba graditi po savremenim protivpotresnim mjerama.

Prošle godine bilo je više od 16.000 potresa bez onih manjih, koji nijesu analizirani zbog nedovoljnog broja seizmoloških instrumenata, prenosi Hina.

Seizmolozi znaju, rekao je Kuk, da je za područje južne Dalmacije očekivana magnituda čak i više od sedam prema Rihteru, ali da niko ne može znati kada će se potres dogoditi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније