Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

04. 12. 2013. 14:19 >> 14:19

GODIŠNJICA

180 godina od rođenja J. J. Zmaja

Prije 180 godina, 6. decembra 1833. u Novom Sadu, rođen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj.

Gimnaziju je učio u Halašu i Požunu (sadašnja Bratislava), a maturirao u slovačkoj Trnavi. Prije medicine koju je završio u Pešti, studirao je pravo u Pešti, Pragu i Beču.

Radio je kao ljekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta. Bio je član Srpske kraljevske akademije.

Prije nego što se potpuno posvetio književnom radu pokrenuo je književni časopis Zmaj, a kasnije časopise Javor, Žiža, Starmali, satirični list Komarac... Od 1880. pa idućih gotovo čevrt vijeka izdavao je dječji list Neven, po mnogima najbolji srpski dječji list svih vremena.

Kao pjesnik razvijao se pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića.

Upamćen je po dječjoj poeziji, kao nenadmašni Čika Jova, a među njegova najveća pjesnička ostvarenja ubrajaju se i pjesničke zbirke Đulići i Đulici uveoci.

Prevodio je sa više jezika, između ostalog i mađarskog pjesnika Šandora Petefija, rođenog  kao Aleksandar Petrović, ruskog Mihaila Ljermontova i engleskog pjesnika Alfreda Tenisona.

Štampao je i dvije knjige istočnjačkih stihova.

Sremska Kamenica, u kojoj je umro juna 1904. i gdje je i sahranjen, nazivana je svojevremeno Zmajeva Kamenica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније