Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Izvor: Beta [ I. P. ]

12. 11. 2021. 11:43 >> 11:44
10

FRANCUSKI "FIGARO"

"U Vučićevoj Srbiji zloslutni kult generala Mladića"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegove pristalice sve više odaju počast generalu Ratku Mladiću, poznatom "srebreničkom kasapinu" osuđenom u Haškom tribunalu za genocid, ocijenio je francuski list Figaro komentarišući crtež na kojem je prikazan Mladić na jednom zidu zgrade u Beogradu.

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sada otvoreno brani ratnog generala Ratka Mladića, kojeg je Haški tribunal osudio za genocid", naveo je današnji Figaro.

Pariski list je opisao nedavne incidente ispred murala u Njegoševoj ulici u Beogradu, prisustvo policije i privođenje aktivistkinje Aide Ćorović koja je mural, koji se pojavio prije nekoliko mjeseci, gađala jajima.

List naveo je da je potom funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije polio mural bijelim krečom, poslije čega je grupa nepoznatih mlađih ljudi sa kapuljačama na glavi oprala kreč sa murala, a policija na to nije reagovala.

Francuski list je naveo da je pažnju javnosti skrenula Incijativa mladih za ljudska prava i to povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma.

Figaro je naveo da je Vučić usvojio umjereni ton i proevropski kurs da bi ponovo preuzeo vlast, ali podsjeća da je predsjednik Srbije nekada bio član Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i ministar informisanja za vrijeme Slobodana Miloševića.

Međutim, ponovo je na vidjelo izašao pravi karakter onoga koji je 2007. godine lično uklonio ploču sa Ulice Zorana Đinđića, progresivnog premijera ubijenog 2003. godine, da bi je zamijenio pločom Ratka Mladića, naveo je list aludirajući na Vučića.

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da sadašnje vlaste uvode "fašizam, negiraju genocid u Srebrenici i vraćaju zemlju u devedesete godine".

"Vlasti žele da pošalju poruku da su samo Srbi bili žrtve raspada Jugoslavije. Proces suočavanja sa prošlošću je stao od 2015. godine, kao i proces pomirenja sa susjedima", izjavila je Nataša Kandić, koja je osnivač Fonda za humanitarno pravo.

Umjesto da učvršćuju mir, lideri Srbije i Republike Srpske dvije godine razvijaju koncept "srpskog sveta". Tako su Banjaluka i Beograd 15. septembra obilježili Dan jedinstva i srpske zastave, uz povorke pristalica, patriotske pjesme i vojne vježbe, dodao je pariski Figaro.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније