Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

24. 11. 2021. 16:52 >> 17:15
6

KOMŠIĆ NAKON SASTANKA

"Varhelji nam je prenio četiri važne poruke"

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je poslije sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem da je evropski komesar članovima Predsjedništva prenio četiri važne poruke.


Komšić je naveo da je prva poruka da EU stoji iza Mišljenja Evropske komisije o BiH i da očekuje prekid blokade rada institucija, ne samo kada je riječ o prihvatanju kredita koje daje EU, već i u vezi sa sprovođenjem 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Druga poruka Varhejija, kako je naveo Komšić, bila je da očekuje dalje jačanje institucija BiH, a ne njihovo slabljenje, u cilju napretka Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Prema Komšićevim riječima, evropski komesar je naveo da je osnov napretka cijelog regiona Zajedničko regionalno tržište (CRM), za koje je EU obezbijedila 30 milijardi eura.

Varheji je rekao i da EU ne preporučuje smanjenje kapaciteta Oružanih snaga BiH u ovom trenutku, prenio je Komšić.

Na sastanku je naglašeno da regionalna saradnja i Zajedničko regionalno tržište ostaju interes regiona i nezamenjiv faktor na putu BiH ka EU, kao i da ta zemlja ostaje posvećena promociji mira, stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta regiona.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je evropski komesar poslao "vrlo jasnu poruku" da institucije moraju funkcionisati.

Džaferović je naveo da je Varheji na sastanku ponovio da je jedini mogući izlaz iz situacije da svi poštuju Ustav BiH, sve usvojene zakone, nastavak realizacije 14 prioriteta Evropske komisije, kao i dalji rad na dobijanju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

"Prošle godine u oktobru u Briselu smo imali sastanak sa komesarom za proširenje i tom prilikom je od BiH traženo da usvoji samo nekoliko reformi u vezi sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom, javnim nabavkama i sukobom interesa i rečeno je da će dobiti status kandidata sredinom ove godine. Nažalost, to se nije desilo zbog svega što preduzima (srpski član Predsjedništva BiH) Milorad Dodik", kazao je bošnjački član Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, blokada državnih institucija je najveći problem u BiH, zbog kojeg je ugrožen evropski put zemlje.

Džaferović je rekao da je Varheji poslao poruku da BiH mora biti efikasna i funkcionalna država i da blokada rada institucija mora biti zaustavljena.

Ocijenio je da je to moguće postići, uz "malo političke volje i spremnosti da se poštuje princip vladavine prava", dodajući da se odluke moraju donositi u institucijama i da nikakvi razgovori van njih ne dolaze u obzir.

"Niko nema pravo da bilo čime uslovljava rad institucija", kazao je Džaferović.

Džaferović je rekao i da je Dodik tražio da broj pripadnika Oružanih snaga BiH bude smanjen na polovinu današnjeg sastava, što, kako je naveo, ne može biti prihvaćeno i što je srpskom članu Predsjedništva na današnjem sastanku veoma jasno rečeno.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније