Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ B.B. ]

28. 11. 2021. 18:08   >>  18:09

PAHOR

Zabrinut za Zapadni Balkan, rješenje u bržem proširenju EU

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izrazio je danas zabrinutost zbog nekih izjava koje se mogu čuti na Zapadnom Balkanu u posljednje vrijeme i naglasio da se na to može odgovoriti jedino ubrzanjem procesa proširenja EU na taj region.

"Zabrinut sam zbog nekih procesa na Zapadnom Balkanu, danas još više zbog nekih izjava koje možemo da čujemo i mislim da na njih možemo da odgovorimo samo brzim, uspješnim širenjem Evropske unije na taj dio Evrope", rekao je Pahor poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da je uvijek bio i da ostaje privržen ulasku Zapadnog Balkana u EU, da je to važno za blagostanje ljudi u tom regionu kao i u EU, a da u posljednje vrijeme postaje odlučujuće za mir i bezbjednost.

Slovenački predsjednik je rekao da u posljednje vrijeme upozorava da je proces uključivanja Zapadnog Balkana u EU suviše spor i da zbog toga ponovo jačaju politički nacionalizmi i izjave o promjenama granica koje ugrožavaju mir i bezbjednost u regionu.

"Jedini odgovor na rast nacionalizma i ideje o promjeni granica na Zapadnom Balkanu jeste proširenje Evropske unije i tu EU ima odgovornost da se tome posveti bolje nego što se tome posvećuje sada. Radi se o pitanju mira i bezbjednosti, to mogu da budu ireverzibilni procesi zato treba biti brižan, sada, danas", rekao je Pahor i dodao da je zato danas u Beogradu.

Rekao je da se on i Vučić slažu da ako bi u kratkom vremenu EU uspjela da otvori svoja vrata za sve narode i države u ovom regionu ne bi više bilo misli o jačanju nacionalizama i misli o promjeni granica.

Prema njegovim riječima umjesto da dođe do produbljivanja odnosa povjerenja među zemljama Zapadnog Balkana u posljednje vrijeme je došlo do produbljivanja nepovjerenja i ozbiljnih prijetnji miru i bezbjednosti u regionu i da ti procesi mogu da se zaustave bržim i uspješnim širenjem EU na taj dio Evrope.

"Ne mogu biti zabrinutiji", rekao je Pahor, i dodao da ga naspram tih negativnih procesa u regionu iznenađuje nemoć EU da na tu situaciju odgovori.

Rekao je da će se sa sagovornicima na Kosovu, gdje ide poslije Beograda, založiti da dođe do implementacije briselskih dogovora koji se odvijaju u okviru dijaloga Prištine i Beograda.

"Dijalog koji je zastao, to kod mene izaziva zabrinutost. Mislim da bi trebalo da se nastavi", rekao je Pahor. On je dodao da je Slovenija uvijek podržavala dijalog i da zastoj ne koristi nikome.

Predsjednik Slovenije naglasio je da podržava inicijativu o Otvorenom Balkanu i da gleda na to sa odobravanjem, smatra da to nije alternativa proširenju EU na Zapadni Balkan već kao paralelni proces koji otklanja neke bilateralne probleme koji bi mogli da ugroze mir i bezbjednost u regionu.

Prema njegovim riječima samit EU o Zapadnom Balkanu koji je održan u oktobru bio je u redu, ali da je to što je dogovoreno suviše malo sa aspetka političke volje Evropske unije da se ozbiljnije suprotstavi opasnostima koje izazivaju razni oblici nepovjerenja između država i vođa u regionu koji se u posljednje vrijeme pojavljuju.

Rekao je da se ne radi više o pitanjima demokratskih reformi i rješavanja bilateralnih pitanja.

"Ne radi se više o kvalitetu života već o miru i bezbjednosti i ne tiče se samo naroda i država u regionu, već i Evropske unije", rekao je Pahor i dodao da će učiniti sve što može da se taj proces ne nastavi i da se u Briselu naiđe na veće razumijevanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније